Вучић и Рама о „фактору Русија“ и кампањи

© AFP 2023 / GENT SHKULLAKU Александар Вучић и Еди Рама на конференцији за новинаре
Александар Вучић и Еди Рама на конференцији за новинаре - Sputnik Србија
Пратите нас
Премијер Албаније Еди Рама приметио је да Србија брже напредује ка ЕУ због „фактора Русија“, а премијер Србије Александар Вучић узвратио је на ту оцену, која је „искакала“ из теме Инвестиционог самита ЕБРД у Лондону, опаском да му није познато да је у Албанији у току предизборна кампања.

„ЕУ је наклоњенија Србији него нама, јер ми немамо Русију. Држе Албанце на Косову без визне либерализације, говоре нам да радимо добро, али да има још тога да се уради. А онда он (Вучић) одлети у Русију и добије почетак преговора са ЕУ“, рекао је, кроз осмех, Рама.

Вучић: Европа више није велики сан као што је била

Рама је, настављајући у истом стилу, „објаснио“ да то није критика, већ да је „добро одиграно“, и „посаветовао“ српског премијера да не мора због тога да се правда.

„У Србији је изборна кампања… Нисам знао да је и у Албанији почела предизборна кампања“, приметио је премијер Вучић.

Рама је онда додао да „само подржава“ српског премијера у кампањи.

Та кратка полемика уследила је након што је Вучић, на питање из публике, објашњавао статус односа Србије са Русијом, а у оквиру политике евроинтеграција.

Премијер Србије Александар Вучић-интервју за Спутњик - Sputnik Србија
Вучић: Не учествујем у болесним теоријама завере

Он је рекао да Србија, упркос томе што је њен стратешки циљ наставак европских интеграција, жели да сачува традиционално добре односе са Русијом, у коју највише извози пољопривредне производе, што ће и наставити.

„Не видим никакав проблем у вези са тим“, рекао је Вучић на Инвестиционом самиту Европске банке за обнову и развој и додао да на свим састанцима од Вашингтона до Москве не оставља никакву дилему у погледу чињенице да је чланство у ЕУ стратешки циљ Србије.

Вучић је, такође, нагласио да је трговинска размена Србије са земљама у региону, односно њен извоз у те земље, „три, четири, пет пута већи него извоз у Русију, што говори само за себе“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала