НАТО: Поштујемо Србију као суверену земљу

© AFP 2023 / JONATHAN ERNSTНАТО
НАТО - Sputnik Србија
Пратите нас
Ниједан од споразума које је Србија потписала са НАТО не ствара никакаве услове о чланству, изјавио је вечерас председавајући Војног комитета НАТО Петр Павел, додајући да Србија има интерес да остане војно неутрална и да се то поштује.

„Србија има интерес да остане војно неутрална и ми то поштујемо и немамо намеру да је гурамо на било коју страну“, рекао је Павел, додајући да НАТО поштује Србију као суверену земљу.

Павел је истакао да верује да се односи Србије и НАТО-а стално развијају у последњој деценији, да се враћа узајамно поверење и да је јасно утврђено да је сарадња и партнерство у корист обе стране.

Председник Владе Републике Србије Александар Вучић - Sputnik Србија
Вучић: Неће бити референдума о уласку Србије у НАТО

Како каже, када постоји заједнички интерес и добра воља, тада ће бити добра сарадња. Он је истакао и да ниједан од споразума о слободи кретања или иницијатива о партнерству не ствара никакве предуслове о чланству Србије у НАТО.

„То је одлука Србије и нико је неће мењати. Имати споразум о слободи кретања је стандард који НАТО има са сваком партнерском земљом са којом има поверенички фонд и заједничке активности“, рекао је Павел за Б92.

Наводећи да је споразум потребан да би се имплементирао поверенички фонд, он је истакао да сличне споразуме имају и Јордан и Аустрија.

„Нема ничега што би требало да изазове страх и забринутост код становништва Србије“, рекао је Павел.

Он је навео и да је циљ посете као и када долазе други НАТО званичници — да се оснажи сарадња, да се боље разуме ситуације на терену, да се разговара о заједничким интересима.

„Мислим да имамо доста заједничких изазова — тероризам, екстремизам који долази са југа, миграције, трговина људима. То су све теме које заједнички треба да разумемо да би им приступили на прави начин“, рекао је Павел.

На питање да ли ће најаве да ће НАТО повећати своје присуство на истоку алијансе појачати тензије са Москвом, он је рекао да јединице неће бити веће од батаљона и да то не може да представља претњу било коме.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала