Крећу ли избеглице на Црну Гору?

© REUTERS / MARKO DJURICAИзбеглице, мигранти
Избеглице, мигранти - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Да ли је отворена нова Балканска рута за избеглице? Ова могућност се разматра од када су македонске власти затвориле гранични прелаз са Грчком, као одговор на одлуку Аустрије да затвори границу са Словенијом и тако спречи пролаз миграната ка Немачкој.

Неколико хиљада избеглица са Блиског истока је остало заробљено у пограничном грчком месту Идомени, а њихов број је из дана у дан све већи.

Да ли ће избеглице сада кренути према Албанији?

Идеја о алтернативној балканској рути није нова — од почетка кризе је у медијима представљана као један од могућих праваца кретања избеглица.

Поред пута који су избеглице са Блиског истока до сада користиле, преко Грчке, Македоније и Србије, у обзир је долазио и пут преко Албаније, који би се рачвао у два смера — до западне обале, преко Јадранског мора до Италије и преко Црне Горе, Босне и Херцеговине, Хрватске и Словеније.

О овој рути се озбиљно говорило у Хрватској. „Отворене су нове руте преко Албаније и Црне Горе, које би даље требало да иду према Хрватској, што покушавамо да спречимо“, рекао је крајем јануара Ранко Остојић, у својству министра унутрашњих послова Хрватске.

Будва, Црна Гора - Sputnik Србија
Избеглице купују бродиће на Јадрану

На ову могућност су претходних дана указивали немачки медији, попут „Шпигла“ и Н-тв, који су објавили мапу могуће „нове руте“ за избеглице блокиране у Грчкој.

Број избеглица који су покушали да пређу преко Албаније је, међутим, незнатан, кажу саговорници Спутњика. Разлог су лоши и небезбедни планински путеви којима избеглице морају да прођу. Ови путеви су познати од раније, њима су пролазили Албанци који су емигрирали у Грчку.

„Мајке са децом не могу да прођу овим путевима“, каже за Спутњик грчка новинарка Васо Поликронопуло. „То су високе планине са веома опасним прелазима, нико не може ту да прође сам, потребан је водич. Ту је и албанска мафија која рекетира све који ту пролазе. Мислим да мигранти то знају. Ова рута није реална, иако се о њој говори као о могућности. Мигранти су блокирани у Индоменију и за сада немамо никакве информације да прелазе преко неких других прелаза“.

Албански новинар Идро Сефери каже да је кроз Албанију до сада прошло једва неколико десетина избеглица.

Сиријске избеглице у Немачкој - Sputnik Србија
Немачка затвара границе за избеглице?

„Немачка и италијанска штампа дижу узбуну, али то није реалност„, каже дописник албанске ТВ станице „Топ ченел“.

Једна група Палестинаца, њих дванаесторо, ушла је пре неколико дана на југ Албаније, близу места Ђирокастра. Кријумчари покушавају да наведу на овај пут мигранте заробљене у Грчкој, али веома мали број се одлучи да преузме ризик.

„Тек неких стотинак људи се до сада усудило да их следи“, каже Поликронопуло.

Једном у Албанији, постоји могућност да крену путевима ка јадранској обали који су годинама служили за илегалне преласке миграната из Албаније и са Косова на путу за Италију.

„За сада нема доказа да је то нова рута избеглица ка Западној Европи. Ту пролази двадесетак људи дневно, па не може да се каже да је то постала пракса“, каже Сефери.

Било је покушаја да се мигранти пребаце од западне обале Грчке до Италије, али од њих се одустало.

„То је веома тешко, јер те воде надгледају грчка и италијанска обалска стража. У последња три-четири месеца ниједан случај преласка овим путем више није поменут“, објашњава грчка новинарка.

Пут којим се крећу избеглице остаје за сада исти — од турске обале до грчких острва и различитих места у Грчкој до границе са Македонијом.

Уколико се, међутим, криза погорша а границе потпуно затворе, ни ова рута није потпуно искључена.

Избеглице на грчко-македонској граници - Sputnik Србија
Неделковски: Ко гура избеглице у Македонију

„Албанска влада је рекла да ће да прихвати 3.000 избеглица уколико буде било потребно, али је питање колико ће моћи да реагује ако буде било хиљаде људи дневно и куда ће они проћи. Услови за кретање су тешки и то би им знатно успорило пут ка Западној Европи, јер би им само кроз Албанију било потребно неколико дана“, каже албански новинар.

За њега, као и за његове грчке колеге, јасно је да са кризом не могу да се изборе сами.

„Криза неће престати уколико се не постигне договор међу земљама Европске уније о расподели избеглица, како се више не би дешавало да они који имају право на азил пређу читав тај пут да би их потом вратили назад. Проблем неће бити решен уколико се не реши у корену, уколико се не заустави рат у Сирији и Ираку“, каже Сефери.

У сусрет новом самиту Европске уније о избегличкој кризи, 7. марта, ова могућност се чини све даља.    

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала