Други човек НАТО-а: Срби нек не брину

© AP PhotoПетр Павел
Петр Павел - Sputnik Србија
Пратите нас
Ниједан од споразума које је Србија потписала са НАТО-ом не ствара никакве услове о чланству, рекао је председавајући Војног комитета НАТО-а Петр Павел, додајући да Србија има интерес да остане војно неутрална и да се то поштује.
Workers clean the debris of a police training centre in Novi Sad, in the north of Yugoslavia 25 March 1999 which was destroyed during NATO air strikes, according to the official Yugoslav news agency, Tanjug. - Sputnik Србија
Колико Срба НАТО сме да убије

„Србија има интерес да остане војно неутрална и ми то поштујемо, и немамо намеру да је гурамо на било коју страну“, рекао је за Б92 Петр Павел, додајући да НАТО поштује Србију као суверену земљу.

Истакао је да верује да се односи Србије и НАТО-а стално развијају у последњој деценији, да се враћа узајамно поверење и да је јасно утврђено да је сарадња и партнерство у корист обе стране.

Како каже, када постоји заједнички интерес и добра воља, тада ће бити добра сарадња.

Истакао је и да ниједан од споразума о слободи кретања или иницијатива о партнерству не ствара никакве предуслове о чланству Србије у НАТО-у.

„То је одлука Србије, и нико је неће мењати. Имати споразум о слободи кретања је стандард који НАТО има са сваком партнерском земљом са којом има поверенички фонд и заједничке активности“, рекао је Павел.

Наводећи да је споразум потребан да би се имплементирао поверенички фонд, Павел је истакао да сличне споразуме имају и Јордан и Аустрија.

Томислав Николић - Sputnik Србија
Николић: Зашто сам потписао Закон о споразуму са НАТО–ом

„Нема ничега што би требало да изазове страх и забринутост код становништва Србије“, рекао је Павел.

Навео је и да је циљ посете исти као и када долазе други НАТО званичници — да се оснажи сарадња, да се боље разуме ситуације на терену, да се разговара о заједничким интересима.

„Мислим да имамо доста заједничких изазова — тероризам, екстремизам који долази са југа, миграције, трговина људима. То су све теме које заједнички треба да разумемо да бисмо им приступили на прави начин“, рекао је Павел.

На питање да ли ће најаве да ће НАТО повећати своје присуство на истоку Алијансе појачати тензије са Москвом, он је рекао да јединице неће бити веће од батаљона, и да то не може да представља претњу било коме.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала