Ердоган запретио да ће угасити Уставни суд Турске

© AP Photo / Burhan OzbiliciПредседник Турске Реџеп Тајип Ердоган
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија
Пратите нас
Турски председник Реџеп Тајип Ердоган казао је да пресуда Уставног суда којом је наложено ослобађање из притвора двојице новинских уредника представља „корак против државе“ и упозорио је тај суд да би понављањем сличних одлука могао да доведе у питање сопствено постојање.
Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија
Обрачун са медијима — може, ако сте Ердоган

Уставни суд је прошлог месеца донео одлуку да је притварање Кана Диндара и Ердема Гила, главног уредника и шефа редакције у Анкари турског опозиционог листа „Џумхуријет“, било незаконито и да је нарушило индивидуалну слободу и безбедност.

Њих двојица су ухапшена прошлог новембра под оптужбом да су свесно помагали наоружану терористичку организацију и објављивали материјал којим је нарушена државна безбедност.

„Та институција (Уставног суда), укључујући њеног председника и неке чланове, није се уздржала од доношења одлуке која је усмерена против државе и народа, везана за конкретни пример једног од највећих напада на Турску у последње време. Надам се да Уставни суд неће поново покушати нешто слично, чиме би отворио дебату о сопственом постојању и легитимности“, рекао је Ердоган на митингу у граду Бурдур на југозападу Турске који је преношен уживо на телевизији.

Лист „Џумхуријет“ је у мају прошле године објавио фотографије, видео–снимке и чланак који је показао како су турски обавештајни званичници 2014. године камионима пребацивали оружје у Сирију.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала