Њујоршки тужилац обећава да ће наставити лов на руске шпијуне

© Фото : PixabayТајмс сквер, Њујорк
Тајмс сквер, Њујорк - Sputnik Србија
Пратите нас
Главни тужилац за Јужни округ Њујорка Прит Бхарара изјавио је да ће власт наставити да лови шпијуне, након што је држављанин Русије Јевгениј Бурјаков признао да је био умешан у обавештајни рад за потребе руских власти.
Џејмс Бонд - Sputnik Србија
Српски Џејмс Бонд — шпијун кога су сви волели

„Нерегистровани обавештајни агент који се прикрива иза законитог банкарског посла скупља податке на улицама Њујорка и размењује шифрована саопштења са руским шпијунима који шаљу поверљиве информације у Москву — то звучи као сиже из филмова из периода Хладног рата, али у стварности Јевгениј Бурјаков је данас признао да је крив за федерални злочин, јер је учествовао у таквој схеми“, изјавио је Бхарара.

„Више од две деценије после окончања Хладног рата руски шпијуни и даље желе да раде међу нама, али у Њујорку, захваљујући раду ФБИ и тужилаца моје канцеларије, покушаји незаконите шпијунаже неће остати непримећени. Истраживаћемо их и водити криминалне истраге“, додао је тужилац. 

Бурјаков је признао да је крив по првој тачки оптужнице — за удруживање ради сарадње као агент иностране владе без одговарајуће дозволе америчких власти. 

Судија Ричард Берман је нагласио да је реч, пре свега, о раду „под руководством и контролом Руске Федерације“. 

Изрицање пресуде заказано је за 25. мај, а Бурјакову прети пет година затвора.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала