Турска спрема нову операцију против Курда

© AFP 2023 / ILYAS AKENGINТурске специјлне снаге полиције
Турске специјлне снаге полиције - Sputnik Србија
Пратите нас
Турска полиција планира извођење нових антитерористичких операција у три региона на југоистоку земље. Припадници снага безбедности намеравају, пре свега, да уклоне барикаде чланова Радничке партије Курдистана.
Курди са заставом Курдистана - Sputnik Србија
Курди очекују подршку Русије за независни Курдистан

Министар унутрашњих послова Турске Ефкан Ала изјавио је да ће ускоро почети нове антитерористичке операције против чланова Радничке партије Курдистана, која је забрањена у Турској, у три региона на југоистоку земље.

Раније је Генералштаб Турске саопштио да су завршене антитерористичке операције у рејону Суру и градовима Дијарбекиру и Џизреу у провинцији Ширнаки.

„Осам рејона је очишћено од терориста, али још постоје барикаде и у Јуксекову (провинција Хакари), Шинаки и Нусајбину (провинција Мардин). Све барикаде ће бити уклоњене. Тамо намеравамо да покренемо операције након неопходних припрема. О њиховом почетку обавештено је локално становништво“, рекао је Ала новинарима.

Ахмет Давутоглу - Sputnik Србија
Давутоглу: Русија и Курди желе да створе „терористички појас“ око Турске

Он је додао да је у тим регионима планирано увођење полицијског часа.

Турске власти су у децембру увеле полицијски час у једном броју региона на југоистоку земље који су насељени Курдима, где су се одвијале жестоке борбе између полиције и чланова РПК. Операција у Суру је била временски најдужа и трајала је 3 месеца.

Према подацима Генералштаба Оружаних снага Турске, од средине децембра у рејонима где су изведене антитерористичке операције убијено је више од 1.000 курдских милитаната. Представници прокурдске Партије демократије народа тврде да је током тих операција погинуло на десетине цивила.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала