Немачка жели натраг своје злато

© REUTERS / Lisi NiesnerЗлато
Злато - Sputnik Србија
Пратите нас
„Бундесбанка“ је најавила да планира да врати неке од златних немачких резерви из иностранства. Најмање половина злата земље биће пребачена у Франкфурт до 2020. године, рекао је председник „Бундесбанке“ Јенс Вајдман.
Злато - Sputnik Србија
Русија игра на злато и побеђује

Вајдман каже да је до сада 366 тона злата у вредности од 11,5 милијарди евра испоручено у Франкфурт. „Сада постоји око 1.400 тона, односно 41,5 одсто наших златних резерви овде“, рекао је банкар.

У октобру прошле године златне резерве Немачке износиле су око 3.384 тона, у вредности од око 120 милијарди евра, што нас по обиму резерви чини другом земљом, после САД.

Вајдман додаје да ће остатак злата остати у Њујорку и Лондону, које, како каже, немају сигурност као Немачкој. У хитним случајевима, ове резерве би се брзо конвертовале на тржиштима у тим градовима, рекао је банкар.

„Бундесбанка“ је критикована у Немачкој због златних резерви у иностранству. Критичари траже комплетан повратак злата у земљу. Они сматрају да је највеће осигурање од могуће кризе злато, а непосредна физичка доступност је одлучујући критеријум.

Када је покушала да врати злато из Њујорка 2014. године, „Бундесбанка“ је наишла на низ процедуралних препрека код америчких власти.

„Ја нисам теоретичар завере, али ’Бундесбанка‘ би требало да буде у стању да врши ревизију злата једном годишње као што то чини са резервама у Франкфурту“, рекао је Ханс Олаф Хенкел, немачки члан Европског парламента.

Неки чак сумњају да је немачко злато још увек у Њујорку.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала