Ердоганови фронтови: Турска не може добром да се нада

© AP Photo / Burhan OzbiliciПредседник Турске Реџеп Тајип Ердоган
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија
Пратите нас
Амерички председник Барак Обама одбио је предлог да се сретне са својим турским колегом Реџепом Тајипом Ердоганом који ће у наредних неколико дана допутовати у САД, саопштио је амерички лист „Волстрит џурнал“. Бивши амбасадор Југославије у Турској Владислав Јовановић каже за Спутњик да је ово несвакидашња дипломатска пракса.

Како се наводи, Ердоган је рачунао да ће се сусрести са Обамом за време отварања џамије у држави Мериленд, чију је изградњу финансирала Турска, међутим администрација председника САД рекла је да не постоји потреба да се такав сусрет одржи.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган и председник САД Барак Обама - Sputnik Србија
Обама озбиљно схватио Ердоганове претње

Такође, Обамин кабинет је саопштио да ту одлуку америчког председника не треба разумети као немар, будући да су се председници последњи пут састали у новембру у Турској, а да су затим у фебруару разговарали преко телефона, наводи „Волстрит џурнал“.

Поред тога, за време последње посете Ердогана САД, Обама га је лично примио, додаје лист, позивајући се на саопштење Беле куће.

Међутим, стручњаци сматрају да одбијање Обаме да се сусретне са Ердоганом неће донети ничег доброг Турској, објашњава амерички лист.

Непредвидивост Америци не одговара

О томе зашто су захладнели турско-америчких односи Спутњик је разговарао са дипломатом Владиславом Јовановићем. Некадашњи амбасадор Југославије у Турској каже да је реч о несвакидашњој дипломатској пракси америчких председника и да не треба много размишљати да би се дошло до закључка зато је Обама одбио сусрет са Ердоганом. 

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија
Ердоган све ближи увођењу диктатуре у Турској

„Председник Турске је у последње време све импулсивнији, а његови поступци све мање предвидљиви, о чему говори чињеница да истовремено ратује на три фронта, против Курда у самој Турској, у Ираку и Сирији. С друге стране, направио је ратни излет у правцу Русије, што никако није било по вољи Америке, јер је Русија превелик залогај за једну земљу као што је Турска, чланица НАТО-а, те ствари не могу се чинити без тесних консултација и договра са другим партнерима у савезу“, каже Јовановић за Спутњик. 

Он подсећа да је Ердоган компромитовао своју слику као демократског председника, с обзиром на низ поступака према домаћој, турској јавности, пре свега у области медија, али и односом према Радничкој партији Курдистана, коју жели да представи да је повезана са курдским терористима, каће Јовановић.

„Све ово је довело до тога да Обама у овом тренутку не види изражени политички интерес да се сретне са Ердоганом и тиме индиректно идентификује са његовим текућим политичким интересима и циљевима“, закључује је бивши амбасадор Југославије у Турској Владислав Јовановић.    

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала