Дечак херој — одбио је да буде живи штит ДАЕШ-а

© AFP 2023 / Safin HamedПрипадници мањинске заједнице Јазиди у Ираку у потрази за несталим рођацима које су убили припадници ДАЕШ-а. Масовну гробницу откриле су курдске снаге у близини села Синуни на северозападу ирачке провинције Синџар.
Припадници мањинске заједнице Јазиди у Ираку у потрази за несталим рођацима које су убили припадници ДАЕШ-а. Масовну гробницу откриле су курдске снаге у близини села Синуни на северозападу ирачке провинције Синџар. - Sputnik Србија
Пратите нас
Има само једанаест година. Преживео је пакао осмомесечног ДАЕШ-овог заробљеништва. Учили су га да буде убица, испирали му мозак. Данас је слободан. Сећа се страхота.

Припадници ДАЕШ-а заробили су Ајмана Шарафа Хаџија и његову породицу заједно са хиљадама Језида из града Синџара 3. августа 2015. године. Терористи су приморали мушкарце да раде као робове, а жене су постале сексуалне робиње.

طفل عراقي هارب من #داعش يروى لـ" #سبوتنيك" فضائح التنظيم #سبوتنيك #العراق http://arabic.sputniknews.com/

Posted by Sputnik Arabic on Monday, April 4, 2016

Ајман у ексклузивној изјави за Спутњик прича како је преживео тортуру у такозваном кампу „Тигрићи Калифата“, који су припадници ДАЕШ-а направили ради обуке деце коју би касније користили као бомбаше-самоубице или живи штит током ратних дејстава.

„Живео сам у страху, у атмосфери насиља. Увек сам био гладан. Милитанти су ме научили да пуцам из аутоматске пушке. Они су рекли да ћемо након обуке ићи у Синџар па ћемо убијати Језиде“, прича овај дечак.

Прославио је рођендан тако што је научио да склапа и расклапа аутоматску пушку „калашњиков“. Имали су и верску обуку, током које су им, према његовим речима, „испирали мозак екстремистичким ставовима“.

„Нас је било око сто дечака. Једном ми је Абу Азам, који је био одговоран за нашу обуку, наредио да читам Куран. Одговорио сам да још не умем да читам, а онда је одвео мене и још једног дечака код дебелог команданта Мухамеда, који нас је закључао у веома узак тамни ормар. Ускоро је довео још четири дечака, и њих су закључали у ормар и они су се угушили без кисеоника“, прича Ајман за Спутњик.

Курдске жене борци - Sputnik Србија
Бивше сексуалне робиње у борби против ДАЕШ-а

Касније су милитанти пребацили Ајмана у затвор Бадуш, који се налази западно од ирачког града Мосула. Како каже, у овом затвору су били само жене, деца и старци.

„Хигијенски услови су били катастрофални. Није било хране. Молили смо милитанте да донесу деци барем млеко, јер су малишани стално плакали. После тога су припадници ДАЕШ-а су одвезли мене, моју породицу и још тридесет четворо људи у неко село. Покушавали смо да побегнемо, али при сваком покушају нека деца су почињала да вриште, па смо се враћали јер смо се бојали да ће нас ДАЕШ ухапсити. На крају смо успели да побегнемо.

Ајман и његова породица тренутно су у кампу за избеглице „Шарја“ на северу Ирака.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала