Демонстранти у Француској: Не можемо да се претварамо да је све у реду (видео)

© REUTERS / Charles PlatiauСукоб француске полиције и демонстраната који се противе предлогу закона о раду, Париз
Сукоб француске полиције и демонстраната који се противе предлогу закона о раду, Париз - Sputnik Србија
Пратите нас
У Француској се настављају протести против реформе закона о раду. Демонстранти окупљени на Тргу републике у Паризу залажу се против промена законодавства које ће довести до повећања радног дана и других непопуларних мера.
Касирка - Sputnik Србија
Радници у трговини — робови 21. века (видео, фото)

Учесници акције „Ноћ на ногама“ су у бодром расположењу, а атмосфера подсећа на протесте „Окупирајмо Волстрит“. 

Демонстранти су добили дозволу власти, иако су се неки политичари десног центра заложили за забрану овог покрета. Такви позиви чули су се после недавних сукоба демонстраната с полицијом.

„Желимо промене! Не можемо просто да се правимо да се ништа не догађа, да је све добро и да смо свиме задовољни. То уопште није тако“, изјавила је једна од активисткиња. 

Француске власти тврде да су појачале напоре да се изборе с високим нивоом незапослености. Ипак, повод за ове протесте је економска незаштићеност грађана. 

Демонстрант са транспарентом на протесту против закона о раду у француском граду Рен током сукоба са полицијом - Sputnik Србија
Протести у Француској, сузавцем на демонстранте (фото)

„Овде су се окупили обични грађани, а не само политички активисти. Изражавамо своје мишљење и бранимо своје интересе. На овом транспаренту је позив да се у Француској створи нови устав. Многи људи се активирају и почињу да размишљају о томе каква треба да буде будућност наше земље“, рекао је један од локалних житеља. 

Подсетимо, већ другу недељу Французи излазе на улице како би изразили незадовољство новом реформом закона о раду. Широм земље одржани су протести који су на разним местима прерасли у сукобе с полицијом. 

У Паризу су у четвртак демонстранти заузели биоскоп у којем је планирана прес-конференција Канског филмског фестивала. Око 30 младих људи сместило се на сцени на којој ће бити објављени филмови који су ушли у програм фестивала. Један од њих држао је руком исписане плакате на којима је у разним формама изражена осуда предложених реформи.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала