Опасност од тероризма надвила се над БиХ

© REUTERS / Dado RuvicСпецијалне јединице БиХ (СИПА)
Специјалне јединице БиХ (СИПА) - Sputnik Србија
Пратите нас
Полиција у Босни и Херцеговини спроводи опсежне мере ради сузбијања терористичке опасности и спречавања могућих напада, изјавио је у Сарајеву директор Управе полиције Федерације БиХ Драган Лукач, који је, међутим, истакао да су те претње реалне и да се држава мора суочити са изазовом трајног решавања тог проблема.

Лукач је на конференцији за новинаре потврдио да је спроведена израда прецизног регистра особа повезаних са исламским радикализмом и да се прати њихово кретање и деловање.

„Те особе представљају врло озбиљну сигурносну претњу“, казао је Лукач додајући да је у протеклих осам месеци направљено пуно ствари које су „дубоко захватиле деловање радикалних заједница у ФБиХ“.

Директор ЦИА Џон Бренан - Sputnik Србија
Шеф ЦИА изненада допутовао у Сарајево

Резултат те акције су документована кривична дела екстремизма која процесуира Тужилаштво БиХ, а односе на три особе које су се бориле у Сирији и Ираку.

Број држављана БиХ који су боравили у Сирији и Ираку, према полицијским подацима, варира од 200 до 250, но није реч само о онима који су се борили, јер су они тамо повели и чланове породице. Из Сирије и Ирака вратило се педесетак особа, а Лукач истиче да је приметно да се значајно смањује број оних који одлазе.

Полиција БиХ располаже бројним подацима и има преглед стања.

„Важније је што смо створили пресек стања деловања радикалних заједница“, казао је Лукач истакавши да су полицајци прикупили велик број података о потенцијалним сигурносним претњама тачно дефинишући радикалне заједнице и њихове чланове, те начине њиховог деловања.

Према његовим речима, питање „параџемата“, верских заједница које делују изван структура службено признате Исламске заједнице у БиХ, тек је један део проблема, а пуно озбиљнији проблем је идеолошка индоктринација.

„Управо та идеолошка основа се манифестује кроз екстремизме и извођење терористичких дела“, казао је Лукач.

ДАЕШ терористи - Sputnik Србија
Могу ли се преваспитати терористи?

Полиција у БиХ је спровела категоризацију особа које могу бити опасност, а постоји и посебан регистар држављана БиХ који су отишли да ратују у иностранство, пре свега у Сирију и Ирак. Њихово се кретање и понашање, додао је, континуирано надзире.

„За припаднике ’Исламске државе‘ и Нусра фронта је одређена мера хапшења на територију БиХ при њиховом повратку у земљу“, потврдио је Лукач.

Упозорио је да нема апсолутних гаранција да, уз све предузете мере, не може доћи до терористичког напада, но чини се све да се могућност за то смањи на најмању могућу меру.

Сада је отворено питање шта радити у будућности са радикализованим особама, а Лукач је казао да је држава пред озбиљним искушењем израде и спровођења програма дерадикализације екстремиста, јер полиција то не може да ради.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала