Холандској новинарки забрањено да напусти Турску

© AFP 2023 / IHLAS NEWS AGENCYХоландска новинарка Ебру Умар са адвокатом напушта полицијску станицу у Кушадасију након што је задржана због твита у којем критикује турског председника Реџепа Ердогана
Холандска новинарка Ебру Умар са адвокатом напушта полицијску станицу у Кушадасију након што је задржана због твита у којем критикује турског председника Реџепа Ердогана - Sputnik Србија
Пратите нас
Холандска новинарка Ебру Умар, која је ухапшена у суботу због критиковања турског председника Реџепа Тајипа Ердогана, изјавила је за Спутњик да не може да схвати апсурдност целе ситуације која јој се дешава у Турској.

„Све што ми се дешава изгледа као лош виц“, рекла је новинарка Умар Спутњику.

Прошле суботе турска полиција је упала у кућу Умарове у Кушадасију и ухапсила ју је због писања критике о Ердогановој политици. Након што је провела неко време у полицијској станици, Умарова је пуштена уз услов ограничавања слободе кретања.

Другим речима, Умарова, која је холандска држављанка турског порекла, не сме да напусти земљу.

Полиција хапси вођу берлинског огранка немачке Пиратске партије Бруна Крама - Sputnik Србија
Још једно хапшење због песме о Ердогану (видео)

Тренутно новинарка чека папире из новина за које ради, „Дач метро дејли“, и планира да се жали на одлуклу турског суда који јој је издао забрану.

„Дефиниција речи ’увреда‘ зависи од културне средине у којој се посматра. Зато, искрено, не разумем за шта сам оптужена“, изјавила је Умарова.

Она је додала да у Турској не постоји слобода говора и да она није први новинар који је привођен због изражавања критике тираније Ердогана.

„Многи новинари у Турској су ухапшени. Постоји више од две хиљаде судских случајева против представника медија. То је као лош виц. Турска нема слободу штампе“, додала је Умарова.

У понедељак је други страни новинар, Давид Лепеска, спречен да уђе у Турску и без објашњења је приморан да хитно напусти земљу. Лепеска је амерички новинар који је писао за „Гардијан“, „Ал Џазиру“ и „Форин афер“, а на аеродрому Ататурк у Истамбулу му је забрањено да уђе у Турску.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала