„Телеграф“: ЕУ је одувек био пројекат ЦИА

© Flickr / Erik bij de VaateЗнак ЦИА на зиду
Знак ЦИА на зиду - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Нема ничег чудног што се САД активно супротстављају могућем изласку Британије из ЕУ пошто је европска интеграција од самог почетка била амерички пројекат, пише лондонски „Телеграф“.
Жељка Цвијановић на Економском форуму на Јахорини - Sputnik Србија
Европу смо наследили од предака, а ЕУ ће ту тековину да уништи

Како показују материјали са којих је Стејт департмент скинуо ознаку тајности, америчка обавештајна служба финансирала је стварање Европске уније још од средине прошлог века, пише „Телеграф“.

Вашингтон је гурао европску интеграцију крајем четрдесетих година 20. века и тајно ју је финансирао у време администрација председника Трумана, Ајзенхауера, Кенедија, Џонсона и Никсона. Колико год то повремено иритирало, САД су се од тада, осим на НАТО, ослањале на ЕУ као на „сидро“ америчких регионалних интереса.

У једном од докумената од 26. јула 1950. године наводи се информација о кампањи чији је циљ промовисање европског парламента. Иницијатор меморандума била је Управа стратешких служби, претходник ЦИА, наводи лист. Притом, напомиње се, САД су одувек посебну пажњу посвећивале Британији, чије је учешће у европским интеграцијама за њих било приоритетно.

Према објављеним подацима, ЦИА је сарађивала са „оснивачима“ ЕУ, користећи их као своје помагаче. Америчка обавештајна служба се трудила да сачува зависност Европе од Вашингтона и на сваки начин је настојала да спречи ЕУ у тражењу алтернативних извора финансирања, наглашава се у тексту.

У процесу изградње јединствене Европе било је и промашаја. Тако се, рецимо, у службеној белешци од 11. јуна 1965. године наводи да су потпредседнику Европске заједнице дате инструкције за развој пројекта монетарне уније. У документу се наглашава да је неопходно избегавати дебате док одлука о њеном формирању не постане неизбежна. Како показује историја, такав приступ није био превише мудар, имајући у виду актуелну ситуацију са дужничким и дефлационим замкама и масовном незапосленошћу на југу Европе.

„У извесном смислу то су документи из старе историје, али они показују да је америчка ’држава у држави‘ до гуше уплетена у тај посао“, закључује аутор теста.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала