Њујорк пост: Није искључен координисани напад на цркве

© ТвитерЦрква-Менхетн
Црква-Менхетн - Sputnik Србија
Пратите нас
Шефови Званичне ватрогасне службе града Њујорка истражују да ли је пожар који је прогутао Саборну цркву Светог Саве на Менхетну повезан са истоветним пожарима у православним црквама у Аустралији и Русији, објављено је данас на сајту „Њујорк поста“, који се позива на неименоване изворе.

Исти извори су рекли да није искључена могућност да је реч о координисаним нападима на православну веру, наводи њујоршки лист.

Српска црква на Менхетну - Sputnik Србија
Неугашене свеће узрок пожара у српској цркви на Менхетну

„Желимо да утврдимо да ли постоји било каква веза (између тих пожара)“, рекао је извор близак истрази, додавши да званичници „покушавају да дођу до информација из прве руке“ из цркава у Аустралији и Русији.

Неименовани извор је констатовао да су пожари избили истог дана и да цркве у којима су се догодили припадају истој вери.

„Један од извора топлоте су свеће. Зграда има и грејање и струју, који су такође топлотни извори. Међутим, нећемо рећи да су свеће узрок пожара само зато што су се налазиле у цркви. То би од нас било несмотрено“, закључио је извор на који се позива „Њујорк пост“.

Комесар њујоршке ватрогасне службе Данијел Нигро рекао је јуче да су пожар у којем је на Ускрс изгорела Саборна црква Светог Саве у Њујорку изазвале неугашене свеће.

Он је рекао да је свеће које су још тињале чувар ставио у кутију, пренео је „Њујорк дејли њуз“.

Патријарх Иринеј - Sputnik Србија
Патријарх: Најмање могуће да се црква запалила од свећа

У четири православне цркве широм света избили су пожари током ускршњих празника.

Осим цркве Светог Саве на Менхетну, у којој је пожар избио само неколико сати пошто су верници у њој завршили ускршњу литургију, у пожару је уништена македонска црква у Сиднеју, и том приликом повређена су два верника и неколико ватрогасаца.

У Аустралији је пожар избио и у грчкој цркви у Мелбурну, а на северу Русије пожар је избио у комплексу манастира Валам.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала