Могеринијева: Косово је Европа (видео)

© REUTERS / Joshua RobertsВисока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини
Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини - Sputnik Србија
Пратите нас
Висока представница Европске уније за спољне послове и безбедност Федерика Могерини честитала је данас у Приштини Косову на препоруци за укидање визног режима и истакла значај дијалога са Београдом.

Она је истакла да ће визна либерализација имати позитиван утицај и на свакодневни живот и на политику.

„Ово значи да је Косово Европа, и да ми радимо на интеграцији Косова у ЕУ“, рекла је Могеринијева на конференцији за новинаре након разговора са косовским премијером Исом Мустафом и комесаром ЕУ за миграције Димитрисом Аврамопулосом.

​Говорећи о наставку дијалога Београда и Приштине, она је рекла да су постигнути бројни споразуми али да сада треба дати импулс њиховој примени на обе стране.

„Мени као посреднику је најважније да споразуми буду спроведени како треба на корист људи, и у циљу јачања институција, државе и веза у региону“, рекла је Могеринијева.

Аврамопулос је рекао да је Косово „део европске породице“, да је остварило значајан напредак и успешне напоре у испуњавању потребних критеријума на пољу правосуђа и унутрашњих послова.

„Наш извештај потврђује да су сви критеријуми испуњени. До момента ступања на снагу визне либерализације, Косово треба да ратификује споразум о граници са Црном Гором и да још јаче ради на борби против корупције и организованог криминала“, рекао је он.

Висока представница ЕУ Федерика Могерини са Хашимом Тачијем - Sputnik Србија
Како је ЕУ постала косовски Деда Мраз?

Он је додао да Европа није ту да било шта намеће, али да у свету постоји перцепција да је Косово корумпирано и да је организовани криминал још ту, па треба радити на томе.

Могеринијева и Аврамопулос су у Приштину допутовали дан након што је Европска комисија Косову издала препоруку за либерализацију виза.

Висока представница је додала да је једна од тема разговора са косовским званичницима био и бриселски дијалог, односно спровођење постигнутих споразума.

Мустафа је рекао да је на радном ручку са европским званичницима било речи о многим питањима од заједничког интереса, као што је препорука о визној либерализацији, борба против корупције, насилног екстремизма и тероризма, као и дијалог са Београдом.

Могеринијева се након састанка са Мустафом састала и са косовским председником Хашимом Тачијем.

ЗСО неће бити паралелна структура власти

Могеринијева је рекла у косовском парламенту да Заједница српских општина на Косову неће бити паралелна структура власти и да "не доводи у питање територијални интегритет Косова".

"Јединство и различитост су мото ЕУ и могли би то постати веома лако и на Косову", додала је она.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала