Више од сто људи у саставу „Бесмртног пука“ у Вашингтону

© Sputnik / Harel RintzlerБесмртни пук
Бесмртни пук - Sputnik Србија
Пратите нас
Акција „Бесмртни пук“ одржана је у недељу у центру Вашингтона: више од стотину људи с фотографијама рођака-ветерана прошетало је од Беле куће до меморијала посвећеног Другом светском рату.
Акција Бесмртни пук у Европи - Sputnik Србија
„Бесмртни пук“ прошетао Паризом

Шетња је почела и завршила се певањем песама из ратних времена уз пратњу хармонике. Поред тога, учесници акције су се код меморијала фотографисали поред барељефа „Сусрет на Елби“, знаменитог сусрета совјетских и америчких војника 1945. у Немачкој, који су се заједно борили против фашизма. 

Међу онима који су дошли у центар града били су људи свих година: много деце, много представника старије генерације с портретима родитеља који су се борили на фронтовима Другог светског рата. 

Дошао је и 90-годишњи ветеран Леонид Јермаков. Он је 1945. у саставу Трећег белоруског фронта јуришао на Кенигсберг (Калињинград). У САД се ветеран преселио пре годину и по. Дошао је код рођака јер у Русији нема више никог свог. 

„Наравно, веома позитивно оцењујем ову акцију. То сећање (на рат) треба да се преноси с генерације на генерацију, јер за нас, за Совјетски Савез, а сада за Русију, победа над фашизмом је најважнији празник“, рекао је Јермаков у разговору с дописником РИА Новости. 

Ветеран тешко доживљава испољавање фашизма у данашње време. 

Учесници Бесмртног пука окупљају се пре марша у Њујорку - Sputnik Србија
Њујорк: Марш Бесмртног пука (видео)

„Од Украјине, наравно, нисам то очекивао. Имам тамо рођаке и познанике… Видите, нашао се један такав друг који позива на рушење споменика Совјетског Савеза и слично. Сматрам да ти људи обавезно треба за то да одговарају“, сматра ветеран. 

О важности ове акције говорио је и један од малобројних Американаца који су учествовали у шетњи. Становник Вашингтона Џим Глас ишао је с портретом свог оца који је служио у војној морнарици и ратовао против Јапана у Тихом океану. 

„Већина људи овде мисли да смо ми (САД) добили рат с Јапаном и у Европи. Али што више сазнајеш о томе шта се стварно дешавало, то је јасније да нисмо ми него је Русија победила и дала много више жртви. Нажалост, историја Другог светског ратав се веома брзо прекрива прашином и њене лекције се заборављају“, признао је он. 

„Дошао сам овде да изразим солидарност с Русјом и да изразим своје лично мишљење да су Руси изузетни људи. Жао ми је што су наше владе сада у таквим односима, али се надам да ће оваква дипломатија на нивоу обичних људи помоћи да се обнове односи“, додао је Глас. 


Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала