Почела процедура за увођење безвизног режима за Турску

© AFP 2023 / PATRICK HERTZOGПредседник Европског парламента Мартин Шулц рукује се са турским министром за европске послове Волканом Бозкиром пре састанка у Европском парламенту у Стразбуру
Председник Европског парламента Мартин Шулц рукује се са турским министром за европске послове Волканом Бозкиром пре састанка у Европском парламенту у Стразбуру - Sputnik Србија
Пратите нас
Стручњаци су започели одговарајућу законску процедуру за увођење безвизног режима ЕУ са Турском, јавили су медији позивајући се на извор у Савету ЕУ.
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија
Ердоган одбио визе ЕУ: Идите ви својим путем

„Стручњаци су јуче (у среду) почели одговарајуће законодавне послове на предлог Европске комисије“, изјавио је извор.

Раније је званични представник председника Европског парламента Мартина Шулца рекао да ће законодавни процес за либерализацију визног режима почети тек након што Анкара испуни све захтеве ЕУ.

Пре тога су у Европској комисији рекли да је турским властима остало да испуни пет услова: да предузме мере за спречавање корупције, да преговара о оперативном споразуму са Европолом, да се договори о судској сарадњи са свим државама-чланицама, да доведе интерна правила о заштити података у складу са стандардима ЕУ и да преиспита законе о борби против тероризма.

Заставе Турске и ЕУ - Sputnik Србија
Европа отвара капије за Турску

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган критиковао је став Европске комисије и рекао да Анкара неће мењати своје антитерористичке законе. Ердоган је изразио наду да ће до октобра сва питања о укидању визног режима бити трајно решена.

Укидање виза представља део споразума о избеглицама који је закључен између Анкаре и Брисела у марту, а по коме би Турска требало да испуни 72 захтева Европске уније.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала