Хасанбеговић: Не жалим за НДХ

© Јутјуб/скриншотЗлатко Хасанбеговић, Хрватска
Златко Хасанбеговић, Хрватска - Sputnik Србија
Пратите нас
Хрватски министар културе Златко Хасанбеговић тврди да не жали за усташким режимом и каже да су критике на његов рачун последице посткомунизма у Хрватској.

Хасанбеговић је у интервјуу за француски дневни лист „Монд“ изјавио да му је „жао што хрватски народ није успео да оствари своје право на национално самоопредељење након Другог светског рата“, као и што су се „Хрвати против своје воље нашли у антидемократском бољшевичком систему Југославије“, али да „не жали за усташким режимом који је одговоран за бројне злочине“.

Златко Хасанбеговић - Sputnik Србија
Свет се удружио против проусташког министра

Хасанбеговић је демантовао да је на контроверзној фотографији која је протеклих месеци кружила хрватским медијским простором носио усташку капу.

„То није била усташка капа. Чини ми се да је фотографија настала 1993. године у Сплиту где сам као двадесетогодишњи студент случајно сусрео чланове добровољне јединице хрватске војске и фотографисао се са делом њихове униформе“, рекао је Хасанбеговић и додао да је особа чију је капу носио две године касније погинула у рату у БиХ.

Хасанбеговић се оградио од усташких симбола које су носиле особе на комеморацији блајбуршког масакра и одбацио тезу да од две комеморације, оној у Јасеновцу приступа са мање жара.

„Постоји значајна разлика између Блајбурга и Јасеновца. Током 50 година било је забрањено организовати комеморације за жртве злочина почињених у Блајбургу, док су манипулације злочинима почињених у Јасеновцу и претеривање са бројем жртава били један од саставних елемената југословенског комунистичког режима и његове идеологије“, рекао је Хасанбеговић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала