УН: Страхује се да је 700 миграната страдало у бродоломима

© SputnikДоктор Симић каже да се дешавало да мигранти проведу више од сат у хладном мору. После тога деци често није могао да помогне.
Доктор Симић каже да се дешавало да мигранти проведу више од сат у хладном мору. После тога деци често није могао да помогне. - Sputnik Србија
Пратите нас
Комесаријат УН за избеглице (УНХЦР) саопштио је да се више од 700 миграната највероватније удавило у три бродолома која су се у последњих неколико дана догодила у Средоземном мору јужно од Италије.
Избеглице, мигранти - Sputnik Србија
Мигранти пробили грчко-македонску границу

Мигранти су се удавили док су покушавали да се у чамцима домогну Европе.

Портпаролка УНХЦР-а Карлота Сами рекла је агенцији Асошијетед прес да је око 100 људи нестало са чамца који се преврнуо у среду, а припадници италијанске морнарице покушали су да спасу све који су пали у море.

Она је додала и да је око 550 особа нестало у четвртак, пошто се преврнуо чамац који је дан раније кренуо из либијске луке Сабрате, превозећи око 670 миграната.

Око 25 избеглица успело је да се спасе домогавши се првог брода, њих 79 спасили су међународни патролни бродови, а извучено је 15 беживотних тела.

У трећем бродолому, који се догодио у петак, спасено је 135 особа, извучено је 45 тела, а број људи који се воде као нестали није познат, навела је Самијева.

Преживели су пребачени у италијанске лучке градове Таранто и Поцало, у које редовно пристижу мигранти спасени из преврнутих чамаца и очевици бродолома у тешком психичком стању.

Острва на југу Италије главне су дестинације за велики број чамаца који долазе из Либије, а прошле године стотине миграната утопиле су се при покушају да пређу Средоземно море и уђу у Европу.    

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала