Амерички тужилац: Сноуден само учинио услугу јавности

© REUTERS / Glenn Greenwald/Laura Poitras Едвард Сноуден
Едвард Сноуден - Sputnik Србија
Пратите нас
Бивши амерички врховни тужилац Ерик Холдер, који је испрва желео да види узбуњивача Едварда Сноудена у затвору, сада тврди да је бивши припадник америчке Државне безбедносне агенције (НСА) учинио услугу јавности, иницирајући расправу о владином надзору, али и даље инсистира да би Сноудену требало да се суди
Едвард Сноуден - Sputnik Србија
Америка страхује од Сноудена

„Мислим да је учинио услугу јавности подизањем таласа дебата и изазвало промене које смо предузели“, изјавио је Холдер.

Ипак, Холдер је нагласио да Сноуден мора бити кажњен због цурења поверљивих докумената, тврдећи да је објављивање „нанело америчким интересима“ и довело агенте у опасност.

„Рекао бих да је оно што је урадио и начин на који је урадио неприлично и нелегално“, додао је Холдер.

Ово је ипак велики помак у Холдеровом погледу на случај Сноудена, у поређењу са оним што је говорио 2013. године, када су документа објављена. Тада је говорио да Сноуден мора да призна кривицу да би америчке власти уопште разговарале са њим.

Хакер за компјутером - Sputnik Србија
Сноуден открива како службе проналазе новинарске изворе

Према Сноудену, америчка влада му је понудила да иде у затвор, али су званични одбили да разговарају са њим.

Од када је сишао са места врховног тужиоца, Холдер је смекшао своје мишљење. „Свакако сматрам да би могла да постоји основа за резолуцију којом би свако био задовољан“, изјавио је Холдер у јулу 2015.

Холдер и даље сматра да Сноудену треба да буде суђено. „Постојало је много ствари које су морале поново да се успоставе због онога што је урадио и док су се те ствари уређивале, ми смо били ’слепи‘ у неким критичним областима. Због тога оно што је урадио није прошло без последица.“

Међутим, овај бивши амерички тужилац наглашава да Сноуденов допринос јавној дебати о надзору треба узети у обзир приликом суђења.

„Мислим да у одлучивању која би могла да буде задовољавајућа казна, судија треба да узме у обзир корист због покретања националне дебате“.

​Међутим, Соуден је раније изјавио да не верује да би имао поштено суђење у САД, јер „Закон о шпијунажи не дозвољава одбрану јавног интереса“, наглашавајући да „није дозвољено да изговорите реч 'узбуњивач' на суду“.

Коментаришући Холдерове коментаре Сноуден је истакао да се чини да се мишљења о његовом поступку мењају.

​Сноуден тренутно живи у Русији где је добио азил. Он је 2014 добио је трогодишњу боравишну дозволу.

Бивши сарадник ЦИА одговоран је за цурење поверљивих докумената који су открили масивне програме надзора који је америчка национална безбедносна агенција користила да би сакупљала податке о америчким држављанима.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала