Терористи ДАЕШ-а покушавају да напусте Фалуџу као избеглице

© AFP 2023 / Ahmad Al-RubayeИранска војска напредује ка граду Фалуџи
Иранска војска напредује ка граду Фалуџи - Sputnik Србија
Пратите нас
Део терориста ДАЕШ-а који под контролом држе ирачку Фалуџу покушавају да напусте град прерушени у избеглице, рекао је за РИА Новости званични представник Штаба за заједничке операције снага безбедности Јахја Расул ел Зубајди.

„Са беспилотне летелице данас су добијени видео-снимци који приказују како се терористи преоблаче у цивилну одећи и бацају своје униформе. Након тога они покушавају да се помешају са локалним становништвом и да изађу из града као избеглице. Имамо прецизне податке о терористима који се налазе у граду“, изјавио је Ел Зубајди. 

Багдад, експлозија - Sputnik Србија
Напади ДАЕШ-а у Багдаду

Ирачка војска и шиитски устаници, уз подршку авијације међународне коалиције, почели су операцију ослобађања Фалуџе пре недељу дана. 

За то време армије је ослободила неколико насеља. Поред тога, убијен је вођа градске ћелије ДАЕШ-а, познат као Хаџи Хамза. 

Пре јуриша ирачка армија је позвала житеље да напусте град. Онима који то нису могли да учине препоручено је да се држе подаље од база терориста и да на кућама истакну беле заставе. 

Фалуџа се налази на 50 километара западно од Багдада. Терористи ДАЕШ-а је држе под контролом од 2014. године. Пре рата Фалуџа је била један од највећих градова у земљи са око 350.000 житеља.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала