Марихуана у медицинске сврхе легализована у Македонији

© AP Photo / Luis HidalgoМарихуана - лечење оболелих од рака
Марихуана - лечење оболелих од рака - Sputnik Србија
Пратите нас
Лекови на бази марихуане постали су легални и у Македонији, чиме се она придружила групи од најмање дванаестак европских земаља које су већ одобриле употребу таквих производа за поједине пацијенте.

Лекове који садрже мање од 0,2 одсто тетрахидроканабинола (ТХЦ), главног психоактивног састојка марихуане, сада могу преписати лекари и могу се купити у апотекама, рекла је новинарима директорка македонске Агенције за лекове Марија Дарковска Серафимовска, преноси АФП.

„То ће помоћи великом броју македонских грађана који се боре са озбиљним болестима и којима је потребно лечење производима на природној бази“, рекла је она.

Лист канабиса - Sputnik Србија
#SputnjikIntervju: Српски табу — да ли марихуана опија или лечи (аудио)

Ови лекови су доступни пацијентима који пате од здравствених проблема повезаних са канцером, мултиплекс склерозом и епилепсијом, наводи француска агенција.

Производи на бази марихуане су, међутим, доступни искључиво под надзором лекара и уз рецепт.

„Ово није замена за медицинско лечење“, рекао је македонски министар здравља Никола Тодоров након што је парламент у мају усвојио нови закон којим се одобрава продаја лекова на бази марихуане, после вишемесечне јавне расправе.

Према македонском закону, употреба марихуане у друге сврхе и даље је незаконита.

До сада је 13 земаља-чланица ЕУ легализовало употребу лекова на бази марихуане, а међу њима су и Аустрија, Британија, Француска, Немачка, Италија, Холандија и Шпанија, подсећа француска агенција.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала