Нови избори у Хрватској — шанса за СДП

© AP Photo / Ronald ZakКолинда Грабар Китаровић
Колинда Грабар Китаровић - Sputnik Србија
Пратите нас
Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић саопштила је да ће у Хрватској бити организовани превремени парламентарни избори, након што је јуче опозван премијер Тихомир Орешковић. Избори су свакако велика шанса за опозициону Социјалдемократску партију, а анкете показују њен раст, каже за Спутњик директор Центра за регионализам Александар Попов.

Она је после консултација са представницима посланичких клубова у Сабору изјавила да је већина њих била за распуштање парламента. Избори ће бити одржани у року од 30 до најдуже 60 дана од дана распуштања скупштине.

Карамарко поднео оставку и позвао Орешковића да му се придружи

Директор Центра за регионализам Александар Попов каже да је питање да ли нови избори могу да донесу нешто ново земљи која је у озбиљној политичкој кризи. Избори су свакако велика шанса за опозициону Социјалдемократску партију, каже Попов за Спутњик.

„ХДЗ се компромитовао, сада има и унутрашње проблеме због Томислава Карамарка, тако да је доведен у питање његов опстанак у странци. Мост ће вероватно добити исти број мандата који сада има, дванаест, а не петнаест колико је имао пре осипања, тако да ће се опет морати правити нека комбинаторика да би се створила нова већина, што ће бити јако тешко“, каже Попов.

Он додаје да се од самог почетка формирања владе видело да ствари не функционишу и да ће расплет бити овакав. Треба рачунати и на нешто што је било пратећа појава, то је јака радикализација политичке сцене и оштар заокрет удесно уз рехабилитацију усташтва и НДХ, додаје Попов.

Хрватски кардинал Алојзије Степинац - Sputnik Србија
Степинац је балкански Ајхман

„То је отишло толико далеко да је страшно поларизовало хрватско друштво, па су се придигле и снаге које не дозвољавају да се држава бави листама издајника, уместо да се бави економијом. Анкете показују раст Социјалдемократске партије. После не баш пријатељског разлаза Моста и ХДЗ-а, то може да доведе до преоријентације ХДЗ-а, мада се зна да иза њега у доброј мери стоји Католичка црква“, оцењује Попов.

Он подвлачи да је кључно питање шта ће се дешавати унутар ХДЗ-а, јер је сукоб интереса у коме се нашао председник странке Томислав Карамарко, после афере са Ивом Санадером, други велики удар унутар странке, која не може да остане иста.

Попов закључује да постоји могућност да Хрватска поново уђе у озбиљну кризу, јер може да се догоди да ниједна политичка опција не може да формира већину.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала