Додик: „Масовна гробница“ у Сарајеву срамна и скандалозна

© AP Photo / Amel EmricМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Републике Српске Милорад Додик осудио је постављање инсталације групе грађана Антидејтон у Сарајеву којом је представљена масовна гробница у облику Републике Српске, поручујући да је то само још један у низу доказа да је „БиХ апсолутно неодржива земља“, преносе бањалучки медији.

„Урадити нешто тако, и то на дан када ми у Републици Српској одајемо пошту за 3.500 Срба убијених у околини Сребренице и Братунца, страшно је, срамно и скандалозно“, истакао је Додик, пренела је РТРС.

Над Србима у Хрватској почињен геноцид - Sputnik Србија
Сви ће похрлити у Сребреницу, а у Братунцу никог нема

Он сматра да такав поступак представља „злочин у континуитету“, злочин који, како каже, према Србима не престаје ни 20 година после рата.

Додик је рекао и да „срамно ћутање представника међународне заједнице који не показују ни минимум поштовања према српским жртвама“, доживљава као саучесништво у том злочину.

Он је оценио и да они који раде овакве ствари, као и они који то прећутно допуштају, позивају на распад БиХ и директно раде на њему.

„Наравно да ја немам ништа против распада БиХ, али их морам подсетити да је Дејтонским споразумом Република Српска добила и међународно признање, али и признање руководства тадашње такозване БиХ“, истакао је Додик.

Он је оценио и да они који не престају да причају о суживоту морају да знају да ћутањем о оваквим инцидентима раде све управо против тог суживота.

Срби страдали током НАТО бомбардовања - Sputnik Србија
Приче о Сребреници засениле страдања Срба

„Мера њиховог суживота је изгледа два и по одсто, на колико су свели Србе у ФБиХ. То ни њима, као ни међународној заједници очито не представља никакав проблем. Морам им поручити да им то у Републици Српској никада нећемо допустити, и да ће она увек штитити све своје грађане и бринути се о њима“, поручио је Додик.

Како су пренели босански медији, на Тргу деце Сарајева у суботу је постављена инсталација од цигала која приказује облик Републике Српске са костима и остацима одеће и обуће.

Како се наводи, организатор је удружење грађана Антидејтон група, а повод је обележавање годишњице злочина у Сребреници.

Оснивач Антидејтон групе Нихад Аличковић рекао је, како је пренела Фена, да овим желе казати истину, тврдећи да је у Сребреници почињен геноцид, као и да се на подручју РС „свакодневно ископавају гробнице“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала