Обама признао: САД не могу саме да реше све светске проблеме

© AP Photo / Jens MeyerПредседник САД Барак Обама
Председник САД Барак Обама - Sputnik Србија
Пратите нас
САД не могу самостално да реше све проблеме који се налазе пред међународном заједницом, изјавио је амерички председник Барак Обама у интервјуу за шпански лист „Паис“.

„Сматрам да је лидерство САД неопходно зарад безбедности у свету. Управо из тог разлога ми предводимо међународну коалицију за борбу против тероризма како би се борили против ДАЕШ-а. Радимо даноноћно у потрази за политичким решењем за грађански рат у Сирији и доприносимо пружању хуманитарне помоћи више него било која друга земља света. Међутим, ни то није довољно да једна моћна земља попут САД самостално реши овако комплексни проблем“, рекао је он.

Амерички председник Барак Обама - Sputnik Србија
Обама: САД је земља са високим степеном насиља

Обама је истакао да су Вашингтону коалиције неопходне како би се користиле најјаче стране сваке државе.

„Зато смо захвални Шпанији, јер је допринела припреми ирачких снага у борби против ДАЕШ-а. Поред тога, шпанска војска је кључна у очувању безбедности ЕУ и НАТО-у у Средоземном мору“, нагласио је амерички председник.

Одговарајући на питање шта се може очекивати након изласка Велике Британије из ЕУ, Обама је рекао да се пројекат интеграције данас преиспитује као никада до сада, те да је у светлу прилива великог броја миграната Европи неопходно да још више сарађује како би се изборила са свим тренутним изазовима.

„Постоји много људи који се осећају угрожено због глобализације. Многи фактори доприносе том осећају, управо зато су људи у Британији и гласали да изађу из ЕУ“, појаснио је он.

Амерички председник је позвао европске власти и институције да покажу да деле забринутост са својим грађанима и да знају како на њу да одреагују.

„Сви заједно морамо да гарантујемо да ће економска ситуација бити таква да ће се нова радна места отварати како би се створила могућност за све нас. Не смемо се водити мишљу ’ми против њих‘, коју поједини цинични политичари желе да нам наметну“, закључио је Обама.

Барак Обама је у суботу увече допутовао у Шпанију, где борави у дводневној посети током које ће се састати са шпанским државним врхом. Он ће уједно посетити и војну базу „Рота“, где се налазе и четири америчка разарача.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала