Ковач: Могуће блокирање Србије ако суди хрватским ветеранима

© AFP 2023 / EMMANUEL DUNANDМиро Ковач министар спољних послова Хрватске
Миро Ковач министар спољних послова Хрватске - Sputnik Србија
Пратите нас
Шеф хрватске дипломатије Миро Ковач изјавио је данас да Хрватска може да блокира Србију у приступним преговорима о чланству у ЕУ у Поглављу 23 ако Србија према хрватским ратним ветеранима почне да примењује закон о универзалној надлежности за ратне злочине.
Хрватска схватила да трпи штету ако блокира Србију

Хина преноси да је Ковач то изјавио након разговора који је, заједно са хрватским министром за ратне ветеране Томом Медведом, имао са представницима удружења ратних ветерана.

Хрватска агенција наводи да је након састанка затвореног за јавност Ковач истакао да „Србија на путу према ЕУ неће моћи да примењује тај закон, а мораће да сарађује и у откривању несталих и њихових посмртних остатака“.

„Што се тога тиче, Србија ће морати да размењује информације са хрватским државним органима и да жртвама рата омогући приступ правосуђу, односно правди“, рекао је Ковач и додао да ће „жртве рата имати право на одштету, а Србија ће имати обавезу да све одлуке Суда у Хагу поштује и примењује“.

На питање новинара може ли Хрватска да спречи Србију у подизању оптужница против хрватских држављана, Ковач је одговорио да постоји билатерални начин и да би било најбоље да се то тако реши.

„Исто тако, постоји и европски оквир, владавина права је темељно начело функционисања ЕУ. Сада је обавеза Србије да се тај њихов закон не примењује на Хрватску, и та обавеза је ушла у преговарачки оквир“, рекао је Ковач и додао да ће „Србија, ако има жељу да напредује према ЕУ, морати то да примењује и да поштује тај критеријум “.

Хина преноси да је Ковач поручио и да ће се „сваких шест месеци спроводити надзор над испуњавањем те обавезе Србије“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала