Данијел Атингер и његове колеге надају се да ће њихов изум омогућити произвођачима вина да боље разумеју процес ферментације који има велики утицај на квалитет вина.
„Климатске промене имају велики утицај на квалитет грожђа широм света“, рекао је Атингер.
„Због врућине неки усеви рано сазревају, берба се одвија раније и вино има већи садржај алкохола или различит укус. Морамо да пронађемо начин да анализирамо и прилагодимо производњу вина“, истакао је Атингер.
„Микровинарија“ користи веома мале количине течности и производи неколико милилитара вина на сат, што омогућава брзо тестирање различитих укуса и врста вина. Сок од грожђа тече кроз главну цев апарата. Квасац се налази у оближњим одељцима и утиче у главну цев кроз ултратанку мембрану са нанопорама.
Затим квасац апсорбује шећер и производи алкохол и угљен-диоксид, које испушта кроз мембрану.
Научници су 2015. открили да кључну улогу у јединствености националних вина игра управо квасац, а не врста грожђа, клима или временски услови. Квасац има генетичка својства која су специфична за одређену географску област и стога утиче на укус одређеног врста вина.