00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
ОД ЧЕТВРТКА ДО ЧЕТВРТКА
20:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
20:30
30 мин
МОЈ ПОГЛЕД НА РУСИЈУ
21:00
30 мин
МОЈ ПОГЛЕД НА РУСИЈУ
07:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
Без сарадње Срба и Руса нема остварења словенског сна
16:00
30 мин
ОД ЧЕТВРТКА ДО ЧЕТВРТКА
Хоће ли бити Трећег светског рата
17:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
„Дуалност Милене Павловић Барили“
17:30
30 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери

Инжењери развили „микровинарију“ која без престанка производи вино

© Фото : PixabayПенушаво вино
Пенушаво вино - Sputnik Србија
Пратите нас
Амерички инжењери развили су микроапарат који омогућава непрекидну производњу вина, наводи се у саопштењу Федералне политехничке школе у Лозани.
Руски шампањац - Sputnik Србија
Кад Французи пенушају вино по совјетској технологији

Данијел Атингер и његове колеге надају се да ће њихов изум омогућити произвођачима вина да боље разумеју процес ферментације који има велики утицај на квалитет вина.

„Климатске промене имају велики утицај на квалитет грожђа широм света“, рекао је Атингер.

„Због врућине неки усеви рано сазревају, берба се одвија раније и вино има већи садржај алкохола или различит укус. Морамо да пронађемо начин да анализирамо и прилагодимо производњу вина“, истакао је Атингер.

„Микровинарија“ користи веома мале количине течности и производи неколико милилитара вина на сат, што омогућава брзо тестирање различитих укуса и врста вина. Сок од грожђа тече кроз главну цев апарата. Квасац се налази у оближњим одељцима и утиче у главну цев кроз ултратанку мембрану са нанопорама.

ЦЕРН - Sputnik Србија
Да ли је ЦЕРН открио нову честицу?

Затим квасац апсорбује шећер и производи алкохол и угљен-диоксид, које испушта кроз мембрану.

Научници су 2015. открили да кључну улогу у јединствености националних вина игра управо квасац, а не врста грожђа, клима или временски услови. Квасац има генетичка својства која су специфична за одређену географску област и стога утиче на укус одређеног врста вина.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала