Светска антидопинг агенција позива на суспензију руских спортиста

© Fotolia / Alexander Raths Лабораторија
Лабораторија - Sputnik Србија
Пратите нас
Светска антидопинг агенција (ВАДА) позвала је спортску заједницу да забрани руским спортистима да учествују на свим међународним такмичењима, укључујући и Олимпијаду у Рију, док у Русији не дође до промене антидопинг „културе“, изјавио је на свом твитер налогу представник ове организације Бен Николс.
Научници и форензички аналитичари раде за микроскопом у лабораторији - Sputnik Србија
Светска антидопинг агенција: Русија умешана у допинг спортиста

ВАДА позива Спортски покрет да одбије учешће руским спортистима на међународним такмичењима, укључујући и Рио, док се не постигне „културна промена“.

Независна комисија ВАДА, на челу са Ричардом Маклареном, у понедељак је објавила резултате своје истраге. У њима је комисија оптужила Русију за махинације са допинг-тестовима током Олимпијаде 2014. у Сочију.

„Истрага Макларена о допингу у Русији показује намерну и узнемирујућу злоупотребу овлашћења која је икада виђена у спорту. Допинг шеме у 30 врста спортова у Русији само означава да не може бити више претпоставки о невиности Русије“, написао је Николс.

Жена позира испред маскоте Олимпијских игара у Рију Винициус. - Sputnik Србија
Олимпијске игре у Рију — нова шанса за елиминацију Русије

ВАДА је спровела сопствену истрагу након што је америчко издање „Њујорк тајмса“ у мају објавило материјал са изјавама бившег шефа московске антидопинг лабораторије Григорија Родченкова. Он је тврдио да је најмање 15 руских спортиста који су освојили медаље на зимским олимпијским играма у Сочију били део „допинг-програма“ Русије, чији је циљ доминација на домаћим Играма 2014.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала