Нека се муслимани у Србији први дигну против терориста (аудио)

Нека се муслимани у Србији први дигну против терориста
Пратите насTelegramOdyssey
„Домаћи муслимани“ треба да буду прва брана одбране Србије од терориста. Ако би се формирао тим који би се бавио дерадикализацијом, мислим да би господин Зукорлић требало да буде у њему. Британци су најрадикалнијег имама Асима Хафиса поставили за носиоца борбе против радикализма, каже за Спутњик професор Факултета за безбедност Дарко Трифуновић.

После напада у Паризу, у коме је погинуло 130 људи, ваше колеге, наши саговорници, упозоравали су на нови напад у Француској, посебно током Европског првенства у фудбалу. До напада, на срећу, није дошло, а да ли су се у Ници надлежне службе опустиле?

Сарајево - Sputnik Србија
Зашто је Балкан незанимљив терористима

— Ствар је у томе што припадници свих служби света, укључујући САД, изузев Израела, не схватају суштину проблема, не знају како се терористи регрутују, не сналазе се ни терминолошки. Проглашавају рат против тероризма, а рат не може да се води против метода које неко користи — могуће је спроводити мере против носилаца терористичке претње. Зло се не назива својим именом. Сви покушавају да избегну да говоре о религијској компоненти, овде се религија користи као мотив за насиље. Бомбаши-самоубице умирући узвикују „Алаху ахбар“, а пре тога се сликају с Кураном и „калашњиковим“. Политичари проблем гурају под тепих.

Возач камиона смрти од раније је познат полицији, био је означен као особа која је прошла кроз радикализацију, али није био на листама сумњивих, које имају француски обавештајци. Породица тврди да је имао и психичке проблеме. Како је то могуће?

— Ово је само један случај, сетите се Мирсада Бекташевића, детета које је рапидно радикализовано у Шведској, Сулејмана Таловића или Сеада Јакаупија, све су то лица која су имала мале проблем са законом који нису указивали на то да ће у једном тренутку да учине нешто велико. Непознавање и страх од религије, у исламу су вам прете страшне санкције ако не испоштујете оно што је зацртано у Курану. Мула Омар Мухамед у Авганистану, када је наредио да се сруше две хиљаде година старе статуе, држао је Куран и цитирао његове делове. Тада није било исламског лидера у свету који му се супротставио и рекао да то интерпретира на начин да шири насиље. Треба рећи да имамо и шиите, код њих нема терориста-самоубица. И у Србији неко годинама регрутује нашу децу, Роме, Албанце, муслимане из Новог Пазара, она одлазе на ратишта у Сирији и Ираку.

© SputnikДарко Трифуновић, професор Факултета за безбедност
Дарко Трифуновић, професор Факултета за безбедност - Sputnik Србија
Дарко Трифуновић, професор Факултета за безбедност

Како су регистроване организације које врбују нашу децу и у којој мери су наше службе безбедности  упознате с тим?

— Плашим се да нису. Наше службе безбедности годинама су предмет политичких сукоба, баве се шпијунирањем политичких опонената, а када су у питању витални интереси, немају капацитете за борбу против корупције из које на крају извире слабост борбе против тероризма. Немају финансије, опрему, а годинама их школују људи који за то нису квалификовани, правници и политиколози. Али ми имамо велику предност, аутохтоне муслимане са нашег подручја, они су рођени овде, од наше крви и меса, само им је другачија религија. Они треба да буду прва брана наше државе. Ако би се формирао било какав тим који би се бавио дерадикализацијом, мислим да би господин Зукорлић требало да буде у њему по британском моделу. Они су свог најрадикалнијег имама Асима Хафиса прогласили носиоцем борбе против радикализма. Ми морамо наше вође да ангажујемо.

Зар вам се не чини да је наша држава већ повукла сличан потез тако што шаље донедавног муфтију београдског Мухамеда Јусуфспахића као амбасадора у Саудијску Арабију?

— Тај контакт је итекако битан јер је Саудијске Арабија главни генератор проблема тероризма. У САД се води поступак, породице жртава 11. септембра туже Саудијску Арабију, у томе учествујем кроз адвокатски тим који заступа жртве. За сада сви докази и изјаве сведока, муџахедина пореклом из Бахреина и других земаља, који су ратовали на територији БиХ, говоре у прилог томе да је Саудијска Арабија преко високог саудијског кабинета одговорна за 11. септембар. Они на територији Србије финансирају религијске објекте без потребе. Да ли наша земља треба да примени реципроцитет и тражи да се тамо изгради црква. То би било кажњиво смрћу. Тамо не можете градити ниједан други верски објекат сем муслиманског, а њима је дозвољено да раде шта хоће по Србији. 

Косовска полиција - Sputnik Србија
Тероризам — крхка безбедност на Балкану

Да ли се ви осећате безбедно у Србији.

— Не. Залажем се за то да се хитно промене законске одредбе о ношењу и држању оружја. Кад сте чули да је неко ко има дозволу нешто направио. Да се неким случајем неко од мојих колега затекао у Ници, гарантујем да би макар умањио жртве, јер би урадио све за шта је обучен да спречи једног таквог човека. Ми смо то пооштрили због организованог криминала, али треба да се припремимо. И ми смо усред рата.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала