Декларација о Сребреници усклађена са БиХ и Турском

© Wikipedia / Michael Büker Меморијални центар у Поточарима, Сребреница
Меморијални центар у Поточарима, Сребреница - Sputnik Србија
Пратите нас
Текст декларације којом је Србија осудила злочин у Сребреници усклађен је са Босном и Херцеговином и Турском, а прича како Србија не жели да се изјасни да ли је то геноцид представља политички цинизам и бацање жара на угашену ватру, поручио је данас министар спољних послова Ивица Дачић.
Сребреница - Sputnik Србија
Сребреница — опет су им Срби за све криви

„Пре више година, у време Тадићеве власти, Скупштина Србије донела је декларацију о осуди злочина у Сребреници. Текст декларације Тадић је усагласио, тако је нама речено, са тадашњим чланом Председништва БиХ Харисом Силајџићем и турским министром спољних послова Ахметом Давутоглуом“, рекао је Дачић новинарима после састанка са министром спољних послова Босне и Херцеговине Игором Црнадком.

Дачић је, одговарајући на питања, казао да су у декларацији пажљиво употребљени изрази који бране достојанство свих.

„Уосталом Турска је веома осетљива на употребу речи геноцид. Мислите да Србија не трпи притиске да донесе декларацију о Турској и Јерменима? Зашто се о томе данас ћути?“, упитао је Дачић и позвао је некадашњег председника Србије Бориса Тадића и бивше чланове Председништва БиХ да објасне да ли је постигнут договор и шта о томе знају.

Дачић је организаторе меморијалног скупа у Поточарима упитао и како им није сметало да на обележавање 11. јула својевремено дође Тадић, а сада им смета да дођу представници Србије.

„Тадић је долазио после те декларације. Зашто сада сметају српски државници? Да ли се нешто променило у тексту декларације?“, упитао је Дачић.

Министар спољних послова је поручио да је Србија поносна што је једина, како каже, имала храброст да осуди злочине против другог народа, а да то нису учиниле ни Босна и Херцеговина, ни Хрватска.

„Ово су политичке игре. Ми желимо добросуседске односе, да будемо фактор мира, помирења и стабилности, али нико Србију неће понижавати“, закључио је Дачић.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала