Турски пучисти служили на Косову и у Босни

© REUTERS / REUTERSЉуди стоје на турском тенку на аеродрому Ататурк у Истамбулу.
Људи стоје на турском тенку на аеродрому Ататурк у Истамбулу. - Sputnik Србија
Пратите нас
Официри који су служили у турском батаљону у саставу НАТО-а и специјалној мисији ЕУ на Косову умешани су у покушај војног пуча у Турској, саопштио је турски чиновник.
Турски председник Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија
Ердоганова симулација војног пуча: Нeка Алах чува султана

Та чињеница наводи на одређена размишљања, пише „Анадолија“, позивајући се на турског чиновника који је дуго времена служио у јужној српској покрајини. По његовом мишљењу, није искључено да је организација ФЕТО, на чијем челу се налази опозициони исламски проповедник Фетулах Гулен, искористила Косово као „рехабилитациони центар“.

„Чињеница да је један број војних официра — учесника у покушају војног пуча — раније служио на Косову и у Босни и Херцеговини појачава претпоставку да је терористичка организација ФЕТО слободно деловала у тим земљама“, пише агенција, позивајући се на турског чиновника.

„Косово и Албанија су земље које ништа не могу да раде што се коси са спољном политиком САД, а узимајући у обзир подршку коју Вашингтон пружа ФЕТО, наведене земље су добра одскочна даска за терористичке организације“, наводи се у саопштењу.

У Турској је у ноћи 16. јула покушан војни пуч, а том приликом 290 људи је убијено. Турске власти су убрзо успеле да преузму контролу над земљом, а досад је ухапшено више од 13.000 људи.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала