Апсурд је да полиција мора да брани антифашисте од проусташа

© Фото : Медија центар БеоградШтрбац: Последњи извештај Српског народног већа каже да је прошле године у Хрватској било више од 80 прекршаја са етничким предзнаком према Србима, кривичних дела, физичког злостављања.
Штрбац: Последњи извештај Српског народног већа каже да је прошле године у Хрватској било више од 80 прекршаја са етничким предзнаком према Србима, кривичних дела, физичког злостављања. - Sputnik Србија
Пратите нас
Ово јесте предизборно време, мада у Хрватској у континуитету трају овакве ствари, и никоме није у интересу, ни странкама ни полицији, да забрањује приступе екстремним Хрватима јер већина њих и мисли као ти екстремисти, каже за Спутњик Саво Штрбац поводом инцидената на обележавању годишњице устанка у Србу.

На питање зашто Европа која се темељи на антифашизму ћути, директор Верификационо-документационог центра „Веритас“ Саво Штрбац каже да Брисел нема механизме којима би се Хрватска могла дисциплиновати до краја.

Обележавање Дана устанка у Србу. - Sputnik Србија
Срб: „За дом спремни“ и на дан устанка против фашизма (видео, фото)

„То је заиста несхватљиво да ЕУ, која почива на антифашизму, ћути или жмури на то да у Хрватској, која је њихова чланица, полиција мора да брани антифашисте од профашиста и проусташа. То су својеврсни апсурди, али то у ЕУ пролази, или она заиста нема некакве прописане алате да то реши“, каже Штрбац и подсећа да ће Срби наредних дана туговати, док ће се Хрвати веселити.

„То је још један од апсурда, да чланица ЕУ слави као двоструки празник дан када је побила скоро две хиљаде грађана који су живели у тој држави“, каже Штрбац.

Он ипак издваја појединце и групе које су углавном окупљене око НВО које указују на положај Срба у Хрватској и подсећају на злочине који су се догодили.

„Ми смо са многима од њих у добрим односима, али огромна већина становника Хрватске су истомишљеници. А однос свих политичких странака према Србима је исти“, објашњава Штрбац за Спутњик.

Говорећи о захтеву Хрватске да Србија измени закон и укине регионалну надлежност суда за ратне злочине, директор Верификационо-документационог центра „Веритас“ за Спутњик каже да неће бити сукоба надлежности, да ће га Србија избећи ако Хрвати процесуирају „мангупе из својих редова где има мноштво валидних доказа, али они ни то неће“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала