За освајање злата одлучујућа је глава

Пратите нас
Психичка спремност од пресудне је важности за спортисте који на Олимпијским играма желе да постигну резултат. Да ли су српски спортисти спремни за такав подухват?

Влада Неговановић је ментални тренер који већ четврт века у Западној Европи ради са спортистима, којима помаже да стекну самопоуздање како би сви њихови физички и ментални квалитети дошли у баланс. На тај начин, спортиста је спреман за остваривање врхунских резултата.

Да ли су српски спортисти ментално спремни за Олимпијске игре?

© Фото : Влада Неговановић (лична архива)Лајф коуч Влада Неговановић
Лајф коуч Влада Неговановић - Sputnik Србија
Лајф коуч Влада Неговановић

— Тешко је то одговорити сада, пре Олимпијаде, али у прошлости то није био случај. Велики број наших спортиста избегава ментални тренинг из два разлога: он им је непознаница и често га мешају са психотерапијом. Друго, немамо довољно квалитетних менталних тренера.

На чему се заснива ментални тренинг?

— Прави ментални тренинг је заснован на јачању самопоуздања спортисте и његове концентрације. Али код неких је још увек присутно мишљење да рад са тренером подразумева и признање да атлета има неки психички проблем. Тако се спортиста удаљава од свог максимума и ослања се само на свој таленат.

Новинар Мухарем Баздуљ, бивши алтелитачар Слободан Бранковић и бивши ватерполиста Александар Шапић - Sputnik Србија
Руси и Олимпијада: Фармацеутски рат у спрези са антидопинг агенцијом (аудио)

У ком спорту наши спортисти највише показују менталну слабост и ко би код нас понео титулу менталног шампиона?

— Као ментално најслабије издвојио бих фудбалере. Наше фудбалске екипе и репрезентација играју интернационалне утакмице са просеком од 75 одсто својих могућности, док је Ђоковић убедљиво наш најбољи спортиста када је у питању ментална јачина.

Какав је однос према менталном тренингу у свету кад су спортисти у питању?

Лајф коуч Влада Неговановић - Sputnik Србија
Препорука лајф коуча: Осмех је здраво и моћно оружје

— У Аустрији, где живим, или у суседној Немачкој, скоро сваки врхунски спортиста има свог менталног тренера. Данас је немогуће правити врхунске резултате без менталне јачине.

Да ли можете да повучете паралелу између психичких оптерећења пред велика такмичења, као што су Олимпијске игре или државна првенства?

— Што је улог већи, притисак у глави расте. У домаћим првенствима спортиста се такмичи са мањом конкуренцијом у већем временском интервалу, док је на турнирима попут светских и европских првенстава или олимпијских игара ситуација обрнута.

Које време је најбоље за почетак менталних припрема за освајање златне медаље на ОИ?

— Одмах по завршетку Олимпијаде требало би кренути са припремама. Олимпијско злато не може да чека, као ни припреме за његово освајање.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала