Дачић: Немачка се стиди Хитлера, а Хрватска се поноси НДХ

© Sputnik / Радоје ПантовићИвица Дачић
Ивица Дачић - Sputnik Србија
Пратите нас
Потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић оценио је да је данашње обраћање шефа хрватске дипломатије Мира Ковача „трактат мржње према Србији, Србима и премијеру Александру Вучићу“.

Дачић је на ванредној конференцији за новинаре рекао да Хрватска није одговорила ни на једно питање које је Србија поставила у вези са најновијим инцидентима као што су поништење пресуде Алојзију Степинцу, укидање пресуде Бранимиру Главашу, догађаји у Србу и подизање споменика атентатору Миру Барешићу.

Миро Ковач министар спољних послова Хрватске - Sputnik Србија
Ковач одговара Београду: Латите се посла, испуните обавезе

„Хрвати могу да буду фашисти, усташе, нацисти, шта хоће, али негирање и оправдање злочина над Србима, Србија неће дозволити и нећемо дозволити понижавање. Моја је дужност да се борим против такве ревизионистичке политике, јер они који заборављају злочине и историју осуђени су да је поново проживе“, рекао је Дачић.

Немачка за Хитлера каже да је злочинац, а Хрватска се поноси Независном Државом Хрватском, рекао је Дачић.

Србија неће дозволити негирање и оправдавања злочина над Србима, поручио је Дачић и додао да верује да ЕУ неће довека бити глувонема када је реч о актуелној ситуацији у Хрватској.

Србија, казао је Дачић, то неће дозволити по цену да не буде члан ЕУ, од које очекује да реагује и осуди понашање Хрватске.

„На сваки наш конкретан упит зашто су рехабилитовали Степинца, који је био духовник усташког, фашистичког покрета и који је за НДХ говорио да је Божји дар, на то наше питање, одговор је да је то реторика великосрпског агресора, у уобичајеним флоскулама када не знају шта да одговоре“, рекао је Дачић на конференцији за новинаре.

Он је истакао да нема одговора ни на питање зашто је поништена пресуда Бранимиру Главашу, ни зашто подижу споменик Баришићу који је убио Владимира Роловића, некадашњег амбасадора Југославије у Шведској.

Министарство спољних послова Србије - Sputnik Србија
Хрватска одбила да прими протестне ноте

„Нема одговора, већ се он (Баришић) пореди са Гаврилом Принципом. На наша питања која се тичу инцидената у Хрватској, као што је онај у Србу, нема одговора, само уобичајена реторика“, рекао је Дачић.

Дачић је подсетио да је Србија конкретно поводом појединих поступака, аката или изјава одређених званичника упућивала протестне ноте, пре свега јер се односе на ревизију историјских чињеница, ревизију и рехабилитацију НДХ, која је била нацистичка творевина и починила велике злочине, пре свега над српским становништвом.

„Увек када Србија покаже противљење рехабилитацији фашизма и нацизма, нема одговора осим позивања да је то језик који је био присутан у време великосрпске агресије“, рекао је Дачић.

Како је рекао, на свако питање о српским жртвама, стиже коментар да смо наследници великосрпске политике.

„А чији су они наследници? Нациста, фашиста и усташа који су убијали Србе у Другом светском рату?“, упитао је Дачић.

Коментаришући изјаву министра спољних и европских послова Хрватске Мира Ковача да се Србија окрене будућности, Дачић је рекао да је то трагикомично, јер је Хрватска рехабилитовала Степинца, подигла споменик Баришићу…

Нећемо мењати закон због Хага

Хашки трибунал - Sputnik Србија
Хаг: Србија да хитно промени закон и изручи троје радикала

Србија неће мењати своје законе зато што то сугерише Хашки трибунал, поручио је данас министар спољних послова у техничкој Влади Ивица Дачић и оценио да је сугестија Трибунала да се хитно измени Закон о сарадњи са тим судом додатни покушај притиска на Србију.

„Законе доноси Скупштина, на предлог Владе, посланика, није предвиђено и није ми познато да Хашки трибунал може да предлаже законе. Нигде у свету то није могуће, па није могуће ни у Србији“, рекао је Дачић на конференцији за новинаре.

Он је рекао да је закон, који сада не одговара Хашком трибуналу, донет уз сарадњу са судом и са западним земљама, да су закони „међународно верификовани“ и да њих нико није имао примедбу.

„То је покушај даљих притисака на нашу земљу. Ми сигурно нећемо мењати законе зато што то тражи Хашки трибунал“, рекао је Дачић.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала