У Немачкој 50.000 Срба на социјалној помоћи

© Flickr / Borja IzaБремен
Бремен - Sputnik Србија
Пратите нас
Према подацима немачког Завода за запошљавање, које је објавио таблоид „Билд“, међу репубикама бивше Југославија, Србија је уверљиво на првом месту по броју особа које у Немачкој примају социјалну помоћ, а реч је о нешто више од 55.000 Срба, пренео је „Дојче веле“.

Заједно са Косовом из Србије социјалну помоћ у Немачкој прима нешто више од 82.000 особа — са Косова 27.146, а из централног дела земље 55.065.

Заставе Немачке и Србије - Sputnik Србија
Немачка и Србија: Стереотипи тешко умиру

Иначе, према „Билду“, укупан број прималаца социјалне помоћи је нешто више од 1,5 милиона странаца, што је преко 170.000 више него лане.

Крајем априла 26 одсто прималаца социјалне помоћи су били дошљаци у Немачку.

„Дојче веле“ напомиње да је све мање Немаца, али све више странаца који примају социјалну помоћ, при чему су на првом месту Турци и Сиријци.

То је, како се наводи, само уље на ватру ксенофобије, тим више што су подаци непотпуни, пошто се не наводе износи које и ти „странци“ уплаћују у фонд социјалне помоћи јер раде у Немачкој.

С друге стране, број Немаца који примају социјалну помоћ се смањио за 239.995 корисника, што је 5,2 одсто мање.

Још увек има готово три пута више Немаца који су упућени на помоћ државе него странаца, и укупно је то, према прецизним наводима немачког Завода за запошљавање, 4.360.086 особа.

Највише оних које „храни Немачка“ су Турци (295.000), Сиријци (242.000) и већ на трећем месту су немачки суседи у Европској унији, Пољаци (92.506).

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала