У Бугарској откривен најстарији златни артефакт?

© Фото : PixabayГрумен злата
Грумен злата - Sputnik Србија
Пратите нас
Бугарски археолози открили су златну перлу пречника четири милиметра, за коју тврде да је најстарији златни артефакт у Европи, а највероватније и најстарији пронађен икад у свету.

Перла је пронађена на месту праисторијског насеља у јужном делу Бугарске и датира из 4.500–4.600. године пре нове ере, што значи да је око 200 година старија од накита пронађеног у некрополи из бакарног доба у бугарском граду Варни, на обали Црног мора, а који се сматра најстаријим златним предметом и откривен је 1972. године, преноси Ројтерс.

„Нема сумње да је реч о предмету старијем од злата пронађеног у Варни“, изјавио је Јавор Бојаџиев, ванредни професор на Бугарској академији наука.

Злато - Sputnik Србија
Зашто Русија купује злато?

„То је заиста важно откриће. То је мало парче злата, али довољно је велико да нађе своје место у историји“, додао је Бојаџиев.

Он верује да је перла направљена на локацији где је пронађена, мало изван модерног града Пазарџик, и каже да је то било прво урбано насеље у Европи, у коме је живела заједница високо развијене културе, која се преселила из Анадолије (данашња Турска) око 6000. године пре нове ере.

„Рекао бих да је то био прототип модерног града, мада ово што ми имамо овде је антички град по месопотамским стандардима, али ми овде говоримо о месту које је претходило Сумеру (који се сматра првом урбаном цивилизацијом, а налазио се у јужном делу Месопотамије, данашњег Ирака) за око 1.000 година“, оценио је Бојаџиев.

Перла је ископана пре две недеље, а пронађена је у остацима мале куће из времена када су бакар и злато тек почели да се користе.

До сада је откопано између 10 и 12 хектара поменутог насеља утврђеног са 2,8 метара високим зидом.

На том месту је пронађено и више од 150 керамичких фигура птица које указују да су становници тог насеља обожавали животиње.

Насеље су уништила непријатељска племена која су нападала са североистока око 4100. године пре нове ере.

Златна перла ће бити изложена у историјском музеју у Пазарџику након што буде у потпуности испитана и потврђена њена старост.  

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала