Пронађене галаксије које откривају еволуцију свемира

© NASA . ESA, and E. Tollerud (STScI)НАСА-ин телескоп Хабл снимио је сјај нових звезда у древним галаксијама Рибе А и Рибе Б.
НАСА-ин телескоп Хабл снимио је сјај нових звезда у древним галаксијама Рибе А и Рибе Б. - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
НАСА је открила пар патуљастих галаксија које су, након формирања у релативној изолацији, у релативно пустим областима свемира, тек недавно ушле у средину богату гасом и погодну за стварање звезда.
Марс и Сунце - Sputnik Србија
Идемо на Марс!

Те патуљасте галаксије које садрже неколико милиона звезда, представљају претечу потпуно формираних галаксија, као што је наш Млечни пут. 

Галаксије, које су назване Рибе А и Рибе Б, удаљене су од Земље 19 и 30 милиона светлосних година. Формиране су пре неколико милијарди година и, у теорији, требало би да су се до сада много више развиле, али нису. То је због тога што се те галаксије налазе у делу свемира широком 150 милиона светлосних година под називом „Локална празнина“. 

„Те галаксије су можда провеле већи део свог живота у празнини. Уколико је то тачно, празна средина би успорила њихову еволуцију“, изјавио је Ерик Толрад са Института за истраживање свемира.

„Чини се да те галаксије имају примитивнији састав, а не обогаћени састав савремених галаксија, због мање енергичне историје формирања звезда.“

Глобуларно звездано јато НГЦ 4833 које је снимио телескоп Хабл - Sputnik Србија
„Хабл“ фотографисао породицу најстаријих звезда Млечног пута

Фотографије које је направио телескоп Хабл показују да те галаксије почињу да се привлаче у насељеније делове свемира.

Посматрања показују да свака галаксија садржи око 20 до 30 плавих звезда, што указује да су релативно младе, млађе од сто милиона година.

За сада те галаксије пружају научницима вредне информације о начину на који се формирају звездана тела.

„Хаблове фотографије би могле да покажу како су данашње патуљасте галаксије изгледале у својим првим фазама развоја“, рекао је Толрад.

„Проучавање тих и сличних галаксија омогућава нам даљи увид у формирање и развој патуљастих галаксија.“

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала