Прети ли Русији епидемија малих богиња

Пратите насTelegramOdyssey
Након што је у Сибиру замрзнуто тело јелена ослободило у атмосферу бактерију антракса, научници су забринути да би у пермафросту, који се загрева, могле да вребају и друге биолошке опасности. Они сматрају да би мале богиње, које су усмртиле 30 одсто заражених људи пре него што је 1977. године пронађен лек, поново могле да постану претња.

Истраживачи су приметили да је 1890. године један град у Сибиру изгубио чак 40 одсто становништва у епидемији малих богиња, а да су жртве „сахрањене испод горњег слоја пермафроста, на обали реке Колиме“. Сада је Колмија плављењем околног подручја започела ерозију тог земљишта.

Вируси - илустрција - Sputnik Србија
Вируси — топ-листа биолошког оружја

Експерти извештавају о пронађеним телима са фрагментима ДНК вируса и крастама попут оних које изазивају мале богиње.

Борис Кершенголтс са сибирског Института за биолошке проблеме криолитзоне верује да је то „довољан разлог да се финансира истраживање којим би дошло до постављања дијагнозе и превенције изузетно опасних инфекција“.

Он је додао и да су гробови у којима се налази стока заражена антраксом чести у Русији, а представљају посебан ризик на местима где се тло отопило.

Према извештају Америчке геофизичке уније, све више температуре „гарантују“ испуштање „физичког, хемијског, биолошког и радиолошког отпада“ из базе америчке војске за нуклеарне пројектиле која се тренутно налази затрпана испод леденог прекривача на Гренланду.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала