„Велика седморка“ спремна да разговара са Русијом

© AP Photo / Tobias SchwarzНемачки министар спољних послова Франк Валтер Штајнмајер
Немачки министар спољних послова Франк Валтер Штајнмајер - Sputnik Србија
Пратите нас
Учесници „Велике седморке“ спремни су да разговарају са Русијом о њеном повратку у Г8 у случају напретка у ситуацијама у Донбасу и Сирији, рекао је немачки министар иностраних послова Франк-Валтер Штајнмајер у интервјуу за новинску мрежу „Редакционс нецверк Дојчланд“.
Г7 – заставе - Sputnik Србија
Бивши премијер Јапана: Русија треба да се врати у Г8

„Сукоби у Сирији и Украјини показују да искључивање Русије из уског преговарачког формата највећих светских економија није у нашим интересима… Уколико се коначно појави значајан напредак у источној Украјини и на преговорима о примирју у Сирији, партнери Г7 спремни су да о томе разговарају са Москвом“, истакао је Штајнмајер.

„Кључ за повратак у Г8 налази се у рукама Москве“, додао је он.

Форум економски развијених сила од 1998. године је представљао „осморку“, али су 2014. године због догађаја на Криму чланови клуба одлучили да не иду на наредни самит у Сочију, већ су се окупили без Русије у Бриселу. Тренутно „Групу седам“ чине Немачка, САД, Канада, Јапан, Француска, Велика Британија и Италија.

Москва сити - Sputnik Србија
Шта ће Русији Г8?!

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је да Москва неће предузимати никакве кораке да се врати у Г8. Он је додао да западни партнери „већ себе убеђују да Русију треба вратити у ’осморку‘“.

Крим је поново постао руски регион након референдума спроведеног након државног преврата у Украјини. За уједињење са Русијом гласало је више од 95 одсто становника полуострва.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала