Тајна дугог и здравог живота лежи у крви

© Фото : PixabayКрвне ћелије
Крвне ћелије - Sputnik Србија
Пратите нас
Италијански истраживачи открили су кључ дугог и здравог живота! Изгледа да одговор лежи у доброј микроциркулацији која је одговорна за преношење кисеоника и хранљивих материја до ћелија и уклањање токсина, наводи се у истраживању Иницијативе за резултат старења Чиленто (ЦИАО).
Девојка - Sputnik Србија
Тајна вечне младости у сексуалним стероидима

Професор Салваторе Ди Зома и његов тим спровели су истраживање у којем су проверили здравље дуговечних просечне старости 92 године. Чини се да је доток крви у њихове органе једнако ефикасан као код 30 година млађих људи.

Стручњаци су закључили да дуговечни у крви имају низак ниво пептидног хормона адреномедулин (Био-АДМ). Овај хормон је показатељ добре микроциркулације.

„Врло ниске концентрације овог биомаркера указују на добро функционисање система ендотела и микроциркулатора, што омогућава добру крвну перфузију органа и мишића“, објаснио је Ди Зома. Код људи код којих је у крви нађена висока концентрација био-АДМ-а, вазодилатација (дилатација крвних судова, што снижава крвни притисак) и очуваност крвних судова су у много горем стању.

Диносаурус - Sputnik Србија
Руски научници открили нову врсту диносауруса

„Узбуђени смо због повезаности нивоа био-АДМ-а и добре микроциркулације као индикатора за добар квалитет живота“, саопштио је Андреас Бергман који је био кључни играч у развоју пројекта био-АДМ-а.

„Ако се био-АДМ покаже као поуздан биомаркер за дуговечност, то отворити пут ка систематској анализи фактора који доприносе дуговечности“, закључује Бергман.  

Научници обично за кључне факторе који одређују животни век сматрају генетску предиспозицију, физичку активност и навике у исхрани.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала