Америка кроз Специјални суд хоће да покори косовске званичнике

© Sputnik / Бранкица РистићСрпско гробње у Ђаковици које су ишарали припадници УЧК ишарано спрејем.
Српско гробње у Ђаковици које су ишарали припадници УЧК ишарано спрејем. - Sputnik Србија
Пратите нас
Постављање Американца Дејвида Швендимана за главног тужиоца само је потврда да Вашингтон жели да утиче и одређује политику кривичних прогона ратних злочина на овим просторима, сматра дугогодишњи адвокат Горан Петронијевић.
Дејвид Швендиман - Sputnik Србија
Овај човек ће гонити злочинце ОВК

САД су то чиниле у свим ситуацијама, каже он за Спутњик, почев од Хашког трибунала па надаље, а тамо где немају своје људе, онда њихове амбасаде директно утичу на тужилаштва.

Када је реч о самој институцији, објашњава Петронијевић, Специјални суд за ратне злочине ОВК почињене током рата на Косову основан је да би се пронашао механизам како би се албански званичници држали у зависности и послушности према САД.

„Уколико буду слушали, ниједан албански званичник се неће појавити пред тим судом, већ ће се сви ти поступци бити употребљени за пеглање улоге ОВК као терористичке организације коју је створила и финансирала обавештајна служба САД за разбијање Југославије, док ће косовски званичници бити поштеђени било какве одговорности“, истакао је он.

Међутим, проблем је што сви ти ад хок трибунали, као што је то случај са овима за бившу Југославију и Руанду, немају никакву потпору у међународном праву, упозорава Петронијевић.

Милован Дрецун - Sputnik Србија
Дрецун: Важно да Швендиман не буде под притиском

„Сама чињеница да је формиран посебан суд на Косову, а да није промењен статут Хашког трибунала како би се укључила могућност равноправног суђења потенцијалним злочинцима на страни Албанаца, говори да је овај суд основан само зато да би се албански злочинци заштитили“, наглашава он.

У случају да косовски званичници не буду слушали шта им Американци говоре, додаје Петронијевић, биће процесуирани, с обзиром да је целокупан механизам Суда направљен тако да ће бити употребљен као нека врста притиска како би се на овим просторима спроводила званична политика САД.

Сам Швендиман је раније био главни тужилац Специјалног истражног тима Европске уније на Косову, а крајем прошле деценије је био тужилац за ратне злочине у Босни и Херцеговини. Дипломирао је права на Универзитету у Јути 1976. године, био је државни тужилац у америчкој држави Јути.

Специјални суд биће смештен у Хагу.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала