САД укинуле део санкција Русији

Пратите нас
САД су укинуле део санкција Русији које се тичу сарадње са „Рособоронекспортом“ око пројеката са хеликоптерима, саопштило је Министарство спољњих послова Русије.
Москва - Sputnik Србија
Америчке санкције Русији не могу ништа

„Ништа их није спречило да укину санкције ’Рособоронекспорту‘ у делу који се односи на нашу испоруку и одржавање хеликоптера испоручених Авганистану. Они су сами себе сатерали у ћорсокак и били су приморани да укину део санкција“, рекао је директор Другог одељења за Азију Министарства спољних послова Русије Замир Кабулов.

Он је додао да се то тиче испорука резервних делова за хеликоптере.

„Без укидања санкција не може да буде сервисирања хеликоптера“, нагласио је Кабулов.

„Председник Владимир Путин рекао је: ’Хајде да се договоримо, неке ствари ћемо бити спремни да понудимо гратис‘. То су малокалибарско оружје и муниција. Али што се тиче напредне технологије, за њу треба да се плати. Међутим, то се не дешава. Американци на то кажу: ’Ево санкције због Украјине, не можемо да сарађујемо са Русијом око испорука оружја Авганистану‘. Иако их ништа није спречавало да укину санкције ’Рособоронекспорту‘ у делу који се тиче испоруке и сервисирања хеликоптера које смо испоручили у Авганистан. То јест, када желе, све је могуће“, рекао је Кабулов на конференцији за медије.

Све у свему, Кабулов је рекао да САД не желе потпуну сарадњу са Москвом „по принципу да Русији буде лоше“.

„Али лоше ће, пре свега, бити Авганистанцима“, истакао је Кабулов.

Хеликоптери Ми-35 - Sputnik Србија
Авганистан планира да купи Ми-17 и Ми-35 од Русије

„Ми смо према уговору са Американцима још прошле и претпрошле године испоручили Авганистану 63 хеликоптера Ми-17. Осим тога, у Авганистану је било неколико десетина таквих хеликоптера, који су испоручени још у време Совјетског Савеза. Након што су САД увеле санкције ’Рособоронекспорту‘, ти хеликоптери које су купили од нас, а које су дали авганистанским властима, били су запуштени, зато што нико не може да их сервисира“, објаснио је Кабулов.

Он је нагласио да сада „Рособоронекспорт“ може да сервисира те хеликоптере, али компанија „није добротворна организација, она ће то радити на комерцијалној основи, као и са сваком другом земљом“. 

Подсећамо да је 6. септембра објављено да су САД раније укинуле део санкција „Рособоронекспорту“.

„Рособоронекспорт“ је једини руски државни посредник за извоз и увоз производа, технологије и услуга војне и војно-цивилне намене.

САД и њихови савезници користе у Авганистану неколико десетина хеликоптера Ми-17 који представљају извозну варијанту хеликоптера Ми-8.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала