ЕУ о референдуму: Све стране да се уздрже од ескалације

© Flickr / Ed EverettЗастава ЕУ
Застава ЕУ - Sputnik Србија
Пратите нас
Све стране у БиХ треба да се уздрже од поступака који би могли да доведу до ескалације ситуације, поручили су висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини и комесар за суседство и проширење Јоханес Хан, охрабривши институције БиХ да реше питање Дана Републике Српске.
Застава САД - Sputnik Србија
Америка позвала Српску да одустане од референдума

То је наведено у њиховом заједничком саопштењу које је објавила Европска служба за спољне послове, поводом данашње одлуке Уставног суда Босне и Херцеговине да не преиспита питање Дана Републике Српске и да усвоји привремену меру којом се привремено обуставља одржавање референдума у Републици Српској.

„Охрабрујемо институције БиХ да реше то питање и поштују владавину права кроз утврђене правне процесе и постојећи уставни оквир, као и путем конструктивног дијалога“, истиче се у саопштењу.

Могеринијева и Хан указују да је БиХ усвојила агенду реформи које су, наглашавају, нужне у суочавању те земље са економским и социјалним изазовима и кључне за њено даље напредовање на европском путу.

„Питање Дана Републике Српске не би требало и не сме да одврати БиХ од тог кључног посла“, закључује се у саопштењу.

Уставни суд БиХ одбио је данас захтев за преиспитивање одлуке о неуставности 9. јануара као Дана Републике у Републици Српској, чиме је коначно потврђено да се он сматра неуставним.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала