Америка ће тек притиснути Европу (фото)

© AFP 2023 / JANEK SKARZYNSKIАмерички војници на војној вежби у централној Пољској
Амерички војници на војној вежби у централној Пољској - Sputnik Србија
Пратите нас
САД вероватно неће смањити своје војно присуство у Европи јер је то најефикаснији инструмент за контролу Старог континента заједно са Северном Африком, Блиским истоком и Централном Азијом, с озбиром да трговина преко Атлантика вреди бар четири милијарде америчких долара годишње, изјавио је за Спутњик политички аналитичар Андреј Кошкин.
Амерички филмски редитељ Оливер Стоун - Sputnik Србија
Оливер Стоун: Америка је као слон на стероидима (видео)

„Геополитичка конфигурација приморала је Сједињене Америчке Државе да држе Европу као ниједан други део света“, рекао је Андреј Кошкин.

„То је заправо оно што омогућава Вашингтону да контролише Северну Африку, Блиски исток и Централну Азију, као и трговачке путеве преко Атлантика који доносе више од четири милијарде америчких долара годишње.“

Једини начин да САД задрже своје савезнике у Европи јесте да буду присутне у региону, додаје тај аналитичар. Чињеница да Вашингтон плаћа највећи део војног буџета НАТО-а није довољна.

© AP Photo / Vadim GhirdaЦеремонија отварања базе НАТО-а у јужној Румунији 12. маја 2016. године.
Церемонија отварања базе НАТО-а у јужној Румунији 12. маја 2016. године. - Sputnik Србија
Церемонија отварања базе НАТО-а у јужној Румунији 12. маја 2016. године.

„Физичко присуство у земљама и заједничке војне вежбе су један ефикасан механизам који присиљава Европу да слуша САД“, сматра Кошкин.

Кошкин се осврнуо и на присуство Вашингтона у Азији. Он истиче да смањење војног присуства САД у неком делу света неће утицати на могућности Пентагона у азијско-пацифичком региону.

„Сједињене Америчке Државе желе да прошире присуство НАТО-а у региону јер блок нуди моћне могућности“, каже Кошкин.

Португалски војници при НАТО снагама, на војној вежби - Sputnik Србија
Америка гура Европу у трку у наоружању

Аналитичар то види као дугорочну стратегију Вашингтона на коју неће утицати резултати председничких избора у новембру.

„Мало је вероватно да ће се било шта променити када следећи амерички председник дође на власт. Та стратегија ће се проширити и на неопходне војне објекте, финансијске токове и споразуме. То ће помоћи НАТО-у да се прошири у азијско-пацифичком региону с обзиром да је успон Русије и Кине главна ствар која задаје бригу САД“, рекао је он.

© AFP 2023 / ROBERT GONZAGAАмеричка подморница из класе за такозване јуришне нападе усидрена у луци као део снага распоређених на западном Пацифику.
Америчка подморница из класе за такозване јуришне нападе усидрена у луци као део снага распоређених на западном Пацифику. - Sputnik Србија
Америчка подморница из класе за такозване јуришне нападе усидрена у луци као део снага распоређених на западном Пацифику.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала