Вучић: Не подржавамо референдум у Српској

© Tanjug / Влада Републике СрбијеАлександар Вучић и бивши амбасадор САД у Србији камерон Мантер на предавању у институту "Ист вест" у Њујорку.
Александар Вучић и бивши амбасадор САД у Србији камерон Мантер на предавању у институту Ист вест у Њујорку. - Sputnik Србија
Пратите нас
Премијер Србије Александар Вучић изјавио је синоћ у Њујорку да је Србија против одржавања референдума у Републици Српској, али да подржава територијални интегритет РС унутар БиХ, у складу са Дејтонским мировним споразумом.

Вучић је, гостујући на Институту „Ист-вест“ у Њујорку, рекао да је било веома тешко јавно изнети такав став, али да је наша Влада то ипак учинила.

Председник РС Милорад Додик  и главна уредница српске редакције Спутњик Љубинке Милинчић - Sputnik Србија
Противници референдума скривају шта се у Босни спрема (видео) (1)

„На церемонији отварања новог ауто-пута у Бањалуци то сам рекао групи од око 5.000 Срба и позвао их на смиривање ситуације. Истину говорећи, нисам чуо остале лидере са Балкана да кажу нешто слично томе“, рекао је Вучић.

Он је додао да нема никакав проблем да каже да Влада Србије није подржала одржавање референдума, и да је то јасан став српске Владе, с којим се сагласио и председник републике.

Вучић је додао да Србија подржава територијални интегритет Босне и Херцеговине, као и Републике Српске унутар БиХ, у складу са Дејтонским мировним споразумом.

„То је јасно становиште Србије које је веома лако разумети и сматрам да је то одговоран и озбиљан став“, рекао је Вучић.

Србија не балансира

Председник Владе Србије Александар Вучић изјавио је синоћ у Њујорку да Србија не балансира између Истока и Запада, већ се налази на европском путу, али жели да задржи традиционално добре односе са Русијом.

Александар Вучић на пословном ручку који је организовала Америчка привредна комора у Србији. - Sputnik Србија
Вучић: Очувати мир, Српска неће нестати

Вучић је на Институту „Ист-вест“ нагласио да се стално говори о Србији која балансира и истакао да то није балансирање.

„Успели смо да повећамо и робну размену са Русијом, али и са земљама региона много више. Веома смо унапредили и односе са САД, а надам се да ће у будућности бити још боље. Стабилизовали смо нашу позицију у свету, али има још много зидова које треба да срушимо, због предрасуда и наше историје“, рекао је премијер Вучић.

Он је додао да данас Европска унија није више тако стабилна и да је суочена са интерним проблемима, као и цео свет.

„Тешка су времена. Успели смо да дефинишемо нашу позицију на чврст начин, али регионална ситуација је нешто што ме веома брине. Али могу да обећам да ћемо сачувати мир у региону, и нема политичке цене коју нисмо спремни да платимо да би задржали стабилност“, закључио је Вучић.

Мигранти не знају шта ће са собом, а ни ми с њима

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је синоћ у Њујорку да се наша земља суочава са највећим проблемима откако су мигранти почели да долазе у Европу, истичући да мигрантска криза још није ни почела, нити да је оптимистичан да ће Европска унија наћи решење.

Генерал и бивши начелник ратног штаба Армије БиХ Сефер Халиловић - Sputnik Србија
Сефер Халиловић: Нестаће Република Српска

„Од почетка кризе суочавамо се са највећим проблемима, јер имамо 7.000 људи у Србији који не напуштају нашу земљу, не знају где да иду, не знају шта ће са собом, не знамо ни ми шта да радимо с њима, јер не желе да остану у нашој земљи“, рекао је Вучић на Институту „Ист-вест“ у Њујорку.

Како је истакао, 83 одсто миграната у Србији долази из Авганистана, од чега су 99 одсто мушкарци, без породица, жена, деце и родитеља.

Додајући да се министар унутрашњих послова нашалио по његовом доласку у Њујорк, да је Србија већ подигла километар зида, Вучић је поновио да наша земља не жели зидове и ограде јер нас то, како је рекао, неће заштити.

„То неће заштитити наше границе, нити земљу, али не можемо да постанемо паркинг за Авганистанце“, рекао је Вучић.

Нагласио је да Србија веома добро третира мигранте, да показује солидарност и своје хумано лице и подсетио да је наша земља раније пристала и на систем квота за стални пријем избеглица.

Андреас Михаелис и Александар Вучић - Sputnik Србија
Вучић: Србија се ослања на Немачку

„Али проблем је што ти људи не желе да остану, нити је ико унутар Европе пристао на систем квот“, нагласио је Вучић.

Премијер је додао и да би у суботу у Бечу требало да се одржи састанак чија ће тема бити налажење решења за мигрантску кризу, на којој ће, осим канцеларке Немачке Ангеле Меркел и председника Европске комисије Жан Клода Јункера, учествовати и представници земаља са „балканске руте“.

„Долазе да видимо да ли можемо да нађемо решење или не, да ли ЕУ може да заштити наше границе или не, али нисам уопште оптимиста, јер сам био присутан на неколико састанака у Бриселу“, рекао је Вучић.

Како је објаснио, иако је канцеларка Немачке Ангела Меркел, уложила своје време и била потпуно посвећена решавању избегличке кризе, то није уродило плодом због различитих становишта у државама-чланицама ЕУ.

„Изгубили смо време, и остали без закључака и јасног решења за тај проблем. Постоје велике разлике између Вишеградске групе и Аустрије и Бугарске с једне стране, и Немачке и земаља Бенелукса с друге. То су потпуно различити приступи“, закључио је Вучић.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала