Сведочења: Овако ЦИА мучи (видео, фото)

Пратите насTelegramOdyssey
Двојица бивших заточеника, које је ЦИА држала и мучила на тајном месту више од једне деценије, рекли су организацији „Хјуман рајтс воч“ да су им испитивачи претили импровизованом електричном столицом.

Двојица бивших заточеника Централне обавештајне агенције (ЦИА) описала су од стране америчке агенције претходно необјављене методе мучења, укључујући и претње електричном столицом и да ће бити окачени о одређене делове тела, наводи „Хјуман рајтс воч“ у извештају.

„Њих двојица, Рида ел Наџар (51) и Лотфи ел Араби ел Гериши (52) испричали су у два независна извештаја... да су им претили електричном столицом, да су били изложени разним облицима мучења водом и да су дужи временски период били оковани са рукама у ланцима постављеним на плафоне њихових ћелија“, наводи се у извештају.

Оба заточеника описала су метални уређај који је имао жице са штипаљкама у које се ставе прсти, и кацигом повезаном са жицама, наводи се у извештају.

Мучење затвореника на Блиском истоку - Sputnik Србија
Објављене фотографије мучења затвореника у америчким затворима (фото)

Према организацији за људска права, обојица су објаснила да су им амерички иследници показивали електричну столицу и претили да ће је употребити. Наџар је описао начине мучења водом, као што потапање у велико буре ледене воде са лицем надоле, док је привезан за даску, наводи се у извештају.

Наџар је рекао да  га је у притвору повремено посећивао лекар, за ког је рекао да је Американац, прегледао би га и повремено му давао инјекције како би спао оток од батина.

„Али када оток спадне, овај лекар даје зелено светло да мучење може поново да почне“, рекао је он у разговору за ХРВ.

Бивши заточеници су такође казали да су ланцима били качени на шипку на плафону ћелије, док су их испитивачи у више наврата у том стању тукли, као и након тога, наводи се у извештају.

Слободан Милошевић и Ричард Холбрук - Sputnik Србија
Објављена тајна документа: Како је ЦИА „калила“ Милошевића

Наџар је додао да није добијао храну и да никада нису имали приступ тоалету, наводи се у извештају.

Гериши је рекао да су му показали ковчег и рекли да ће га ставити у њега.

Импровизована електрична столица не помиње се на 499 страница у Резимеу америчког Сената о мучењу, где су описане све технике сурове тортуре — од потапања у воду до содомије и рутинског качења затвореника о шипку на скоро цео дан. Пун извештај Сената, од преко 6.000 страница, и даље је строго поверљив.

Обојица затвореника су ухапшена у Пакистану, са шест месеци разлике. Наџар је наводно био телохранитељ Осаме бин Ладена, што он пориче, а ЦИА никада није дала никакве доказе који би подржали такву тврдњу. Гериши каже да су га његови испитивачи оптуживали да је припадник Ал Каиде или да има везе са тероризмом, што он пориче.

Обојица су из Туниса, пуштени су и враћени у своју земљу прошле године. Нису никада оптужен за злочин, а америчка влада им није дала никакву надокнаду за мучења, нити за држање у притвору  притвора без оптужбе 13 година.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала