Србија жели у ЕУ, али не по цену признавања Косова

© Tanjug / Раде ПрелићШтефан Филе и Томислав Николић.
Штефан Филе и Томислав Николић. - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Србије Томислав Николић изјавио је данас у разговору са специјалним изаслаником Министарства спољних послова Чешке за Западни Балкан и ОЕБС Штефаном Филеом да Србија жели да буде пуноправна чланица ЕУ, али не по цену признавања Косова и Метохије и одрицања пријатељства са Русијом.

Председник Николић је потврдио приврженост Србије евроинтеграцијама и изразио очекивање да ће ЕУ наћи решења за изазове са којима се суочава.

Томислав Николић - Sputnik Србија
Николић: Окренути се сарадњи, свађе оставити иза нас

„Ми желимо да будемо пуноправан члан, али не по цену признавања Косова и Метохије и одрицања пријатељства са Руском Федерацијом“, нагласио је председник и додао да се посвећеност Србије миру и стабилности не доводи у питање.

Осврнувши се на ситуацију у региону, председник Николић је нагласио да Хрватска понекад излази из оквира европских стандарда, док Босна и Херцеговина има велике проблеме у функционисању.

„Србија је гарант Дејтонског споразума и неће учинити ништа што би могло да доведе у питање његову примену“, истакао је председник Србије.

Што се тиче Косова и Метохије, председник Николић је нагласио да се стиче утисак да се подржава само оно што жели Приштина и, паралелно са преговорима у Бриселу, Косово се уводи у међународне институције. Са друге стране, Заједница српских општина, која је договорена Бриселским споразумом, не примењује се у пракси.

„Ја од ЕУ очекујем да заштити Србију као малу земљу, као и све друге мале чланице. Важно је да иста правила важе за све“, подвукао је председник Николић.

Специјални изасланик Штефан Филе је нагласио сложеност ситуације и подвукао да се ЕУ суочава са великим изазовима.

Председник Србије Томислав Николић - Sputnik Србија
Николић: Нека Бакир објасни...

Зато је, казао је, важно разговарати за једним столом и пронаћи решење.

Он се осврнуо на ситуацију у региону Балкана истакавши: „Европи је потребан успех Србије, јер без тога нема успеха у читавом региону. Са друге стране, ја ценим искрене везе које смо успоставили и сматрам да су специјалне везе Србије и Русије нешто што можемо сматрати као основ за решавање проблема ЕУ—Русија. Такође, сматрам да нико од вас не треба да очекује да се одрекнете тог пријатељства“.

Са друге стране, он је нагласио да сарадња Србије са Русијом, Кином, или било ким другим треба да буде усклађена са регулативом ЕУ, као и досад.

Филе се осврнуо и на актуелну политичку ситуацију: „Десиле су се глобалне промене и ми морамо да се суочимо са тиме, јер би игнорисање тих промена, или још горе супротстављање њима, било погубно“.

Он је подвукао важност примене основних принципа на којима почива Европска унија, а то су слобода и једнакост, и додао да ће се залагати за то, без обзира на изазове, саопштила је Прес-служба председника.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала