Ко је нови први човек УН?

© AFP 2023 / DIMITAR DILKOFFАнтонио Гутереш
Антонио Гутереш - Sputnik Србија
Пратите нас
Португалац Антонио Гутереш изабран је за новог генералног секретара УН, а реч је о човеку који је и раније заузимао високе позиције у домаћој и међународној политици.

Он је био високи комесар УН за избеглице од јуна 2005. до децембра 2015, предводећи најпознатију хуманитарну организацију са око 10.000 запослених у 125 земаља.

Током свог мандата, он је надгледао суштинску структурну реформу УНХЦР, смањивши особље у седишту у Женеви за више од 20 одсто и подигавши ефикасност агенције и капацитет за брзо реаговање.

Антонио Гутереш - Sputnik Србија
Антонио Гутереш нови генерални секретар УН

Активности УНХЦР су се утростручиле за то време због увођења другачијег приступа када је питању планирање буџета, али и због повећања броја расељених широм света због сукоба са 38 милиона, колико их је било 2005. на 60 милиона 2015.

Његов мандат обележиле су неке од највећих криза, посебно сукоби у Сирији и Ираку, као и Јужном Судану, Централноафричкој Републици и Јемену.

Пре него што се придружио УНХЦР, Гутереш је више од 20 година провео служећи у португалској влади и државној служби.

Премијер Португалије је био од 1995. до 2002, када је био активно укључен у међународне напоре за решење кризе у Источном Тимору. Почетком 2000-их био је председник Европског савета, када је усвојена Лисабонска агенда, а председавао је и првим самитом ЕУ и Африке.

Вук Јеремић - Sputnik Србија
Јеремић: УН добиле искусног и поузданог руководиоца

За посланика португалског парламента изабран је 1976. године и ту је провео 17 година, председавајући бројним одборима, али као шеф посланичког клуба своје партије. У периоду од 1981. до 1983. био је члан Парламентарне скупштине Савета Европе.

Годинама је био активан у Социјалистичкој интернационали, која окупља социјалдемократске политичке партије.

Између осталог је оснивач португалског Избегличког савета, као и члан Мадридског клуба, асоцијације бивших демократских председника и премијера из целог света.

Рођен је у Лисабону 1949. године и инжењер је по струци. Течно говори енглески, француски и шпански. 

Ожењен је и има двоје деце.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала