Черјомин: Нема граница између Србије и Русије

© Tanjug / Зоран ЖестићСергеј Черјомин
Сергеј Черјомин - Sputnik Србија
Пратите нас
Влада града Москве организовала је пријем у оквиру „Дана Москве у Београду“, а домаћин, министар у влади Москве Сергеј Черјомин, рекао је да ће урадити све што је у његовој моћи да Дани Београда у Москви буду исто толико успешни и топли као овде.

Черјомин је званицама у Старом двору, парафразирајући далај-ламину реченицу да „руска душа представља дарежљивост која нема границе“, рекао да се посетом Београду уверио да је и „српска душа дарежљивост која нема границе“.

Отварање спомен плоче Николају Краснову у Београду. - Sputnik Србија
Београд добио улицу Николаја Краснова

„Током ових дана, а заиста смо имали пуно различитих догађаја у програму, све је пролетело као један тренутак и заиста сам се уверио да не постоји граница између наших земаља и печат који добијамо у пасошу само је илузија“, рекао је Черјомин.

Истакао је да је основни циљ „Дана Москве у Београду“, пре свега, било јачање пријатељства и историјских духовних веза између наших земаља и градова, да су се потрудили да ураде све што је могуће да ти дани буду заиста незаборавни, да се дуго памте и да са нестрпљењем очекује узвратне дане Београда у Москви.

Захвалио се на гостопримству, дарежљивости душе, као и председнику владе Србије који је посетио изложбу руског истакнутог уметника Сергеја Андријанке.

„Желим да вас уверим да ’Дани Москве‘ нису завршени, они ће се наставити, можда неће бити толико интензивни, али ћемо заиста размењивати делегације, стручњаке, искуства. Потрудићемо се да урадимо све што је у нашој моћи да ’Дани Београда у Москви‘ буду исто толико успешни и топли као овде“, рекао је Черјомин.

Сергеј Андријака - Sputnik Србија
Руси нису примитивни већ су народ с традицијом

Градоначелник Београда Синиша Мали рекао је да су много научили једни од других, упознали нове пријатеље, те да ће то пријатељство наставити у будућности.

Подсетио је да је био низ културних, уметничких, спортских, привредних манифестација, што, како је рекао, представља основу за даљу сарадњу са градом Москвом у будућности.

Истиче да је град Београд у последње три године дуплирао број страних туриста и оценио да ће споразум о сарадњи у области туризма са Москвом сигурно дати могућност да се тај тренд настави.

„Очекујем много већи број људи из Русије који ће посетити Београд, а такође и већи број Београђана и грађана Србије који ће ићи у Русију, јер сам сигуран да ћемо наћи прави начин да у области туризма сарађујемо тако да постоји јасан приоритет наших суграђана и грађана Москве да посећују једни друге“, рекао је Мали.    

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала